junij 1, 2023

VPOGLED: Bo Slovenija skrbela za svetovni mir?

Kandidatura za nestalno članico varnostnega sveta

Slovenija kandidira za mesto nestalne članice Varnostnega sveta Združenih narodov. Gre za enega osrednjih organov OZN, ki ima pristojnost posredovanja za zagotavljanje svetovnega miru in varnosti. Gre za izjemno pomembno priložnost Slovenije, ki je poenotila tudi velik del politike. 

Kostrivničan Franc But kandidaturo Slovenije predstavlja po vsem svetu

Vzhodni del Evrope, v katerem kandidira Slovenija, ima v varnostnem svetu enega predstavnika. Za to mesto proti nam kandidira Belorusija, ki odkrito podpira rusko invazijo na Ukrajino. Zdi se, da ima zato Slovenija boljše izhodišče, a matematika mednarodne politike ni tako enostavna, opozarjajo strokovnjaki.

Slovenija mora 6. junija za izvolitev prejeti dve tretjini glasujočih držav s celega sveta. Pomemben akter pri predstavljanju naše kandidature širom sveta pa je diplomat Franc But, po rodu iz Kostrivnice. Kot posebni odposlanec ministrice potuje po vsem svetu in skuša pridobiti podporo držav. V glavno mesto Etiopije ga je poklical Vid Palčnik:

V spodnji galeriji si lahko ogledate fotografije dvostranskih srečanj Franca Buta z državnimi funkcionarji več afriških držav.

Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.

Uredništvo informativnega programa radia Štajerski val je prejelo stanovsko pohvalo Čuvaj za serijo oddaj Vpogled. "Gre za radijsko oddajo, ki globalne in nacionalne teme poglobljeno prenaša v lokalno okolje. Teme obravnava z lokalnimi gosti ali konkretnimi primeri. Tovrstno žlahtno lokalno novinarstvo žal ni več pogosto," je zapisala porota.