april 5, 2023

VPOGLED: O elektronskih cigaretah in vejpih med mladimi

Pereča problematika med dijaki in celo osnovnošolci

V zadnjem obdobju vse pogosteje slišimo o množični uporabi elektronskih cigaret, vejpov, tako imenovanih fug in drugih nikotinskih izdelkov z aromami med mladimi. Ne le dijaki, po njih posegajo tudi osnovnošolci. Kaj pravijo ravnatelji in kaj strokovnjaki? Tej temi smo posvetili tokratni Vpogled.

Ne le dijaki, vse pogosteje po elektronskih cigaretah in drugih nikotinskih izdelkih z aromami posegajo tudi osnovnošolci. (Foto: Pixabay)

Da je uporaba različnih tobačnih oziroma nikotinskih izdelkov z aromami, zlasti elektronskih cigaret in vejpov, med mladimi precej resen problem, so nam potrdili tudi ravnatelji srednje šole in dveh osnovnih šol. Nina Slak je o konkretnih primerih in reševanju problematike spregovorila z ravnateljico Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo na Šolskem centru Celje Anito Laznik, ravnateljem II. Osnovne šole v Celju Tomažem Končanom in ravnateljico Osnovne šole Podčetrtek Sonjo Švajger:



Zakaj je uporaba takšnih in drugačnih tobačnih izdelkov za mladostnike še posebej nevarna, kako razširjena je njihova uporaba oziroma kaj kaže statistika ter kako se lotiti reševanja situacije, smo povprašali tudi strokovnjakinjo z Nacionalnega inštituta za javno zdravje Heleno Koprivnikar:



Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.

Uredništvo informativnega programa radia Štajerski val je prejelo stanovsko pohvalo Čuvaj za serijo oddaj Vpogled. "Gre za radijsko oddajo, ki globalne in nacionalne teme poglobljeno prenaša v lokalno okolje. Teme obravnava z lokalnimi gosti ali konkretnimi primeri. Tovrstno žlahtno lokalno novinarstvo žal ni več pogosto," je zapisala porota.