marec 29, 2023

VPOGLED: Kaj tare kmete in kakšne so njihove zahteve?

Kmetje so v petek na protestih po vsej Sloveniji opozorili na omejujočo zakonodajo in ukrepe, ki da otežujejo njihovo delo, hkrati pa jih na trgu postavljajo v nekonkurenčen položaj. Pričakujejo posluh države. 

Utrinek s protesta v Šentjurju. (Foto: Štajerski val)

V zadnjih mesecih smo predvsem z Nizozemske in Francije lahko spremljali več protestnih akcij takmajšnjih kmetov, ki so zaradi nestrinjanja s kmetijsko politiko zavzeli ulice. Petkov protest slovenskih kmetov je minil mirno, zbrali so se na travnikih in pred sedeži območnih kmetijsko-gozdarskih zbornic. A protesti bi se lahko v prihodnje stopnjevali, dodajajo kmetje.

Kot so navedli v Sindikatu kmetov Slovenije, je namreč razlogov za nezadovoljstvo več, dotikajo pa se predvsem okoljevarstvenih omejitev, davkov in birokracije. Pri tem se jim zdi, da so od države preslišani, kar pa ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko zanika. Kot pojasnuje, so s kmeti sodelovali pri pripravi vseh uredb, a da vse spremembe niso odvisne le od njenega resorja, za kar bo potrebna široka razprava. Kmete je ministrica na sestanek sicer povabila prihodnji ponedeljek. Argumenti obeh strani so bili tema tokratnega Vpogleda, ki ga je pripravil Vid Palčnik. Prisluhnite mu v spodnjem posnetku. 


Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.

Uredništvo informativnega programa radia Štajerski val je prejelo stanovsko pohvalo Čuvaj za serijo oddaj Vpogled. "Gre za radijsko oddajo, ki globalne in nacionalne teme poglobljeno prenaša v lokalno okolje. Teme obravnava z lokalnimi gosti ali konkretnimi primeri. Tovrstno žlahtno lokalno novinarstvo žal ni več pogosto," je zapisala porota.