avgust 13, 2018

Poletje v vrtcu bolj sproščeno

Poletne počitnice so svoj pečat pustile tudi v vrtcih, kjer te dni samevajo nekatere igralnice. Preverili smo, koliko otrok poletne dni preživlja v dveh enotah vrtca v Šmarju pri Jelšah in kako se imajo.

Vrtčevski otroci poleti več časa preživljajo na igralih (foto: Štajerski val).

V vrtcu le slaba polovica otrok
Poleti število otrok v vrtcu bolj niha kot čez leto, pravi ravnateljica šmarskega vrtca Jelka Kitak. To poletje tamkajšnji vrtec obiskuje okoli 40 odstotkov otrok. V obeh enotah, Sonček in Livada, so otroci razdeljeni v pet skupin. V enoti Livada pa so v poletnih mesecih tudi otroci, ki čez leto obiskujejo dislocirane oddelke na Sladki Gori, Svetem Štefanu, Kristan Vrhu, Mestinju ter v Zibiki in Šentvidu. Njihovo število zaradi dopustov bolj niha, največja odstopanja pa v šmarskem vrtcu opažajo med 15. julijem in 15. avgustom.

V vrtcu so bolj počitniško razpoloženi
Med poletjem je delo z otroki bolj počitniško. Otroci več časa preživljajo zunaj, vzgojiteljice jim prav tako pustijo, da izrazijo več želja kot čez leto. »Damo jim možnost, da se naigrajo, ker tega čez šolsko leto ni veliko. Z otroki več rišemo, ustvarjamo in pojemo. Veliko smo tudi v naravi in na igralih,« pravi vzgojiteljica Mira Škorja in dodaja, da se pri tem prilagajajo tudi poletnim temperaturam in z otroki poiščejo senco. Kaj te dni počnejo v vrtcu, so s svojega zornega kota povedali tudi otroci. Pa tudi, kako se v vročih dneh ohladijo – v vrtcu in doma. Prisluhnite jim v spodnjih posnetkih. (TMG)

Datoteke

Kaj poleti počnete v vrtcu?

Kako se poleti hladite?