april 8, 2023

Velika noč slavi življenje

Velika noč je največji krščanski praznik. Takrat kristjani praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih. To je praznik veselja in upanja, saj je Jezus s svojim vstajenjem premagal telesno smrt in prinesel upanje za življenje po smrti.

Velikonočni prazniki prinesejo veliko veselja tudi ob barvanju pirhov. (Fotografija je simbolična, Pixabay)

Čas za družino in velikonočne dobrote
Prav zaradi svoje simbolike, ki je prežeta s svetlobo in optimizmom, so velikonočni prazniki čas, ko se ljudje veselimo življenja, pomladi in vsega, kar prinaša preporod. Praznik sam ima korenine v judovstvu, pa tudi v starih poganskih navadah, ko so naši predniki s kurjenjem kresov preganjali temo in praznovali prihod pomladi.

Velikonočni prazniki so polni simbolike
Velikonočne tradicije se v veliki meri od države do države razlikujejo. Po ljudskem izročilu je na veliki petek zapovedan strogi post, na veliko soboto se blagoslovijo jedi, ki jih potem zaužijemo za nedeljski zajtrk. Na velikonočno nedeljo po župnijah potekajo vstajenjske procesije. Jutranji maši sledi velikonočni zajtrk. To je predvsem družinski dan, kjer se ob tradicionalnih dobrotah zberejo vsi člani družine. Rdeči pirhi simbolizirajo kapljo Kristusove krvi, hren je simbol žebljev, s katerimi so Kristusa pribili na križ, potica simbolizira Kristusovo trnovo krono. Jajca simbolizirajo pomlad oziroma novo življenje, cvetje je simbol za Jezusovo vstajenje od mrtvih, kruh pa predstavlja življenje.

Kaj pa velikonočni ponedeljek?
Velikonočni ponedeljek je dela prost dan, primeren za obisk prijateljev in znancev. Včasih je na podeželju v katoliških družinah veljalo pravilo, da moraš poskusiti devet pisank. To ti bo dalo moč. Prav gotovo pa je to še kako pripraven dan, da si malo oddahnemo od preveč kalorične hrane in se v miru pripravimo na nov delovni dan.

O bistvu velikonočnih praznikov – tudi v luči današnjega hitrega življenjskega ritma – se je Andreja Kukovič pogovarjala z župnikom iz Šmarja pri Jelšah Damjanom Ratajcem. Prisluhnite v spodnjem posnetku.