januar 24, 2024

Drugačnost je lahko priložnost za rast

Motnja pozornosti in hiperaktivnosti (ADHD) je pogosta motnja, ki se je starši ob diagnozi navadno zelo prestrašijo. Vendar je lahko drugačnost tudi priložnost za rast in prepoznavanje močnih področij otroka, pravi avtorica priročnika "Ampak Danes Hočem Drugače" Lidija Šket Kamenšek, ki bo o temi govorila tudi na nocojšnjem psihološkem večeru v Šmarju pri Jelšah.

Šmarčanka Lidija Šket Kamenšek pravi, da je drugačnost sicer izziv, ampak tudi priložnost za osebnostno rast. (foto Štajerski val)

Lidija Šket Kamenšek je magistrica znanosti, socialna pedagoginja in profesorica razrednega pouka, tudi pisateljica zgodb in pravljic, sploh pa žena in mama štirih iskrivih šolarjev. Lani je izšel njen priročnik Ampak danes hočem drugače, v katerem je poudarila, da je pri takem otroku zelo pomembno poiskati njegova močna področja, ki mu pomagajo, da se sprosti, se nanj osredotoči, je na njem uspešen in tako pridobiva na samozavesti. S pomočjo lastnih izkušenj in znanja se avtorica problematike motenj s pozornostjo in/ali hiperaktivnostjo loteva na jasen in sistematičen način: predstavi jo glede na življenjska obdobja. Za vsako obdobje od novorojenčka do odrasle osebe opiše znake in značilna vedênja, po katerih lahko prepoznamo ADHD, ob tem pa navaja tudi rešitve, s katerimi lahko starši, vzgojitelji in učitelji otroku olajšajo izzive, s katerimi se srečuje.

V priročniku Ampak danes hočem drugače avtorica poudarja, da je potrebno na posameznikove posebnosti gledati kot na pozitivne danosti, ki bogatijo njega in tudi njegovo okolico. Drugačnost je po njenem mnenju tudi priložnost za razvijanje talentov in danosti, ki jih otrok lahko uporabi v svoj prid in so mu lahko najboljša iztočnica ali celo odskočna deska za rast.
O vsem tem sta Lidija Šket Kamenšek in Andreja Kukovič spregovorili v pogovoru, ki mu lahko prisluhnete v priponki.