julij 30, 2023

Zaradi toče so ob večino letine tudi vinogradniki

Škoda, ki so jo to poletje povzročile vremenske ujme, zlasti v zadnjem tednu, bo ogromna tudi v vinogradih. Toča bo marsikje pridelek oklestila za več kot 80 odstotkov. Med vinogradniki, ki bodo imeli zaradi letošnjega vremena precejšnji izpad, je tudi Jurij Brumec iz vinarstva Meum v Klokočovniku v občini Slovenske Konjice.

»Težko je najti grozd, na katerem je 10 jagod nepoškodovanih," pravi Jurij Brumec. (Foto Jurij Brumec/FB)

»Ko se zdaj sprehodimo po vinogradu, vidimo, da je izgled precej žalosten, klavrn. Ampak nič ne moremo, narava si je vzela svoje,« je povedal Jurij Brumec in dodal, da je pri njih škoda po grobih ocenah 80- do 85-odstotna. »Težko je najti grozd, na katerem je 10 jagod nepoškodovanih,« pravi in dodaja, da se bo škoda zagotovo poznala še prihodnje leto.

Vinogradniki bodo pridelek, na katerega še lahko računajo, zdaj skušali reševati z zaščitnimi sredstvi oziroma s škropljenjem. Vendar pa bo kakovost preostanka letine po Brumčevih besedah kljub temu zelo vprašljiva. Glede na to, da so vremenske razmere vsako leto bolj ekstremne, razmišlja o tem, kakšna zaščita proti naravnim ujmam – kot je bila ta in kakršne ne pomnijo niti njihovi najstarejši prebivalci – je vinogradništvu sploh mogoča. Kljub temu pa vinogradnik Jurij Brumec ostaja optimističen. »Vztrajali bomo pri tem, kolikor nam bo narava dopuščala, toliko bomo lahko pridelali,« in dodaja: »moramo gledat naprej, se čim manj sekirat in se čim hitreje sprijaznit – ker nič ne moreš.« Juriju Brumcu, lastniku in vinogradniku Vinarstva Meum iz Klokočovnika nad Ločami, prisluhnite v dodanem posnetku. Z njim se je pogovarjala Andreja Kukovič.

Galerija slik