julij 9, 2023

Pokoli drobnice so vedno pogostejši

Zadnje čase vse pogosteje slišimo o pokolih pašnih živali, prejšnji konec tedna so o njem poročali s Solčave. Najbolj so v nevarnosti koze in ovce, zveri se lotijo tudi govedi. Za večino pokolov so odgovorni volkovi, pa tudi šakali in medvedi. Rejci opozarjajo na velike izgube in nagovarjajo k odstrelu zveri, ki so se razmnožile in naselile tudi na območja, kjer jih včasih ni bilo.

Najbolj na udaru so črede ovac in koz. (Slika je simbolična. Splet.)

Volk je kot zaščitena vrsta pod pristojnostjo ministrstva za naravne vire, šakal pa je od leta 2014 lovna vrsta, vendar ne skozi celotno sezono. Rejci drobnice dobijo povrnjeno škodo le za najdene živalske kadavre. Veliko teh seveda ne najdejo, ali pa okostja nimajo več identifikacijske značke.

Rejci pričakujejo ukrepanje države, a so s strokovne službe ministrstva za naravne vire sporočili, da ukrepov posega v populacijo, ki jih izvajajo v primeru rjavega medveda, za volka ne morejo izvajati. Volk je vrsta, ki živi v tropih in brani teritorij, zato prenamnožitev, kot so jo dokazali s strokovno ekspertizo pri rjavem medvedu, ni mogoča, so zapisali.

Kako lahko ubranijo svoje črede sami rejci, kaj se nam obeta, če se bodo pokoli nadaljevali in kje iskati rešitev za nastalo težavo, smo povprašali predsednika Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Romana Žvegliča. Z njim se je pogovarjala Andreja Kukovič.