marec 31, 2023

Kraljica prazničnega jedilnika

Sodelujte v nagradni igri z GEA majonezo.

Kako nastane GEA majoneza?
Kako nastane GEA majoneza? V Tovarni olja Gea, d. o. o., proizvajajo majonezo po njihovi tradicionalni recepturi. Sestavine najprej v lastnem laboratoriju skrbno senzorično fizikalno-kemijsko in mikrobiološko pregledajo. Glavna sestavina majoneze je jedilno rafinirano sončnično olje, ki ga proizvedejo v lastni rafineriji in predstavlja 76 % proizvoda. Kot emulgator uporabljajo jajčne rumenjake.  Omaki dodajajo tudi gorčico, kis, sladkor, sol in začimbe. GEA majoneza je brez stabilizatorjev, ojačevalcev okusa in dodanih arom.

Sodelujte v nagradni igri z GEA majonezo - kliknite TUKAJ. 

Pregreha brez slabe vesti
Ljudje smo po naravi gurmani in radi uživamo ob dobri hrani. Ne imejmo slabe vesti, če se občasno s to božansko omako tudi pregrešimo.  Majonezo dandanes uporabljamo pri pripravi najrazličnejših jedi: za solatne prelive, kot prilogo pri različnih jedeh – zlasti ocvrtih, kot dodatek k sendvičem in hamburgerjem, za dekoracijo obloženih kruhkov ter kot osnovo pri pripravi solat. Če majonezi dodamo kuhano zelenjavo - korenje, grah in krompir, kisle kumarice in trdo kuhano jajce pa dobimo odlično francosko solato.

Francoska je postala slovenska
Francoska solata je priljubljena praznična jed. Postrežemo jo lahko kot hladno predjed ali prilogo mesnim jedem in številnik narezkom. Za njen kremni okus in sočnost pa poskrbi GEA majoneza. Naj bo GEA majoneza vedno pri roki, saj brez francoske solate tudi med letošnjimi prazniki ne bo šlo.

Francoska solata v kozarcu s kozicami
Sestavine: 
250 g Gea majoneze
1 zvrhana žlica kisle smetane
250 g kuhanega krompirja
200 g kuhanega korenja
200 g kuhanega graha
2 trdo kuhani jajci
2 večji vloženi kisli kumarici
sok 1/2 limone
1/2 žličke koprca
1 žlička gorčice (po želji)
sol & poper
*kraljeve kozice
radič
svež koprc
trdo kuhana prepeličja jajca


Avtor: Urška Fartelj
Zelenjavo (krompir, korenje in grah) narežemo na enako velike kockice in jo skuhamo. Kuhamo jo v vreli slani vodi, vsako vrsto zelenjave posebej, ker se različno dolgo kuha. 
Skuhamo trdo kuhana jajca, jih ohladimo in pretlačimo z vilico. Prepeličja jajca namočimo za slabo uro v malo rdečega vina ali v  sok vložene rdeče pese.
Kisli kumarici narežemo na drobno. 
V posodi dobro zmešamo majonezo, kislo smetano, limonin sok, sol, poper in koprc. Zatem dodamo še preostale sestavine in nežno premešamo. 
Kozice popečemo na žaru. Francosko solato naložimo v kozarce, dodamo še kozice, radič, in prepeličje jajce.

Za piko na i popolno gurmansko razvajajnje vaših brbončic pa priporočamo, da po vrhu francoske solate dodate nekaj kapljic GEA Štajersko prekmurskega bučnega olja. 

Bučno olje zaseda vedno pomembnejše mesto v naši kulinariki. S svojim aromatičnim vonjem in okusom je nepogrešljiva sestavina za solatne prelive, kot dodatek k juham, rižotam, omakam in namazom. V Tovarni olja Gea, d. o. o., ga proizvajajo s tradicionalnim postopkom iz praženih in stisnjenih bučnih semen najboljše kakovosti že od leta 1904. Tradicija pridelave ter standardizirani postopki zagotavljajo vrhunsko kakovost in pristne okuse prekmurskega zelenega zlata. Pravo Štajersko prekmursko bučno olje prepoznate po evropski oznaki Zaščitena geografska označba, ki nam zagotavlja, da je v steklenični originalni proizvod in da je pravi gurmanski užitek zagotovljen. (Naročena vsebina.)

400350