marec 30, 2020

Kako porabiti nekaj dni star kruh?

Upam, da je te dni pri vas doma zadišalo po kruhu ali drobnem pekovskem pecivu. In da vam je vse dobro uspelo. Kaj pa, če nam kruh ostaja? Postane trd in ga potem nihče več »ne mara«?! Hrane seveda ne bomo metali stran … v času karantene pa moramo biti z njo še posebej racionalni, iznajdljivi in tudi varčni.

Eden od bolj priljubljenih receptov, kako porabiti nekaj dni star kruh, je priprava kruhovih cmočkov ali kruhove štruce.

Kruh kot eden od osnovnih delov jedilnika je lahko super sestavina za cel kup novih jedi. Ob katerih ne bo nikomur prišlo na misel, da je bil ob predelavi kruh star že kakšen dan ali dva več od mehkega hlebčka. Seveda je receptov za kaj takega še in še, ker pa se včasih pri najboljši volji pač ne spomnimo nobenega, vam zdajle na hitro naštejem nekaj takih, ki jih najpogosteje uporabimo pri nas doma.

Za zajtrk (ali večerja) »zakamufliran star kruh z jajčkom« …. kruh narežemo na malo večje kocke – lahko ga tudi kar nalomimo – in ga v skledici polijemo z malo mleka. V drugi posodici razžvrkljamo jajček in vse skupaj vržemo na malo pomaščen pekač. Na hitro popražimo, da jajce zakrkne, kruh pa postane mehak. Jed lahko pripravimo na sladek način (z malo medu, cimeta, rozin, z marmelado, sadjem – kompot), lahko pa vso stvar naredimo tudi v slani varianti … že med peko posolimo, popopramo, dodamo na kockice narezan košček šunke/slanine (ali brez), tudi paprika gre lepo zraven … in skoraj zagotovo se najde še kaj primernega v hladilniku.

       Popražen kruh z jajčko smo tu pripravili v slani varianti, za začimbo smo uporabili narezane liste mlade čebule. Zelo okusno!

Že malo trd kruh (ki smo ga poparili) je lahko tudi super dodatek k narastku, hkrati s katerim lahko porabimo tudi kakšno zelenjavo (svežo ali) iz zmrzovalnika; pri nas na maslu popražimo čebulo, dodamo česen, da zadiši. Odstranimo z ognja in dodamo kruh, po okusu posolimo, dodamo začimbe (ni nujno, ni treba pretiravati) … vse skupaj razdelimo po dnu pekača, po želji dodamo različno zelenjavo (prej jo je dobro na hitro pokuhati) in zalijemo z mešanico razžvrkljanega jajca in smetane za kuhanje. Pečemo v pečici.

Rešitev, ki jo imamo pri nas zelo radi, so tudi kruhovi cmočki/kruhov štrukelj. Kruh poparimo in pokrijemo v skledici; na maslu popražimo kockice čebule, malo česna, še toplo polijemo čez poparjen kruh, dodamo malo parmezana … ko je rahlo ohlajeno, dodamo še jajce in na drobno nasekljan peteršilj; posolimo, popopramo. Dobro pregnetemo, pustimo, da se vse skupaj malo prepoji, in nato z nekoliko omočenimi rokami oblikujemo kroglice, ki jih bomo potem na kratko pokuhali v osoljenem kropu. Če nimamo časa za kroglice, lahko isto maso oblikujemo kar v debelejši zvitek, ga zavijemo v servieto ali vrečko za kuho in kuhamo, kot so to delale naše babice s štruklji; lahko pa zvitek kuhamo tudi v posebnem cedilcu na sopari. V vsakem primeru bo tole super priloga h kakšni pomladni solati.

        Kruhov štrukelj smo tokrat kuhali na sopari; tako so okusi ostali bolj intenzivni, štrukelj pa mehak. 

Ko sem že ravno omenila pomladno solato …. na kockice narezan star kruh lahko tudi popražimo z malo oljčnega olja. Tu je celo zaželeno, da kockice malo zakrknejo, porjavijo. Na solato jih posujemo, tik preden postavimo solato na mizo – in tako za kakšen lažji obrok niti ne potrebujemo druge priloge.

Še ena varianta so popečene kockice starega kruha, ki jih uporabimo kot dodatek h kremnim juham. Povsod gredo lepo zraven; če je v hladilniku še kakšna kisla smetana, pa bo to ne samo pika, ampak kar zvezdica na i. Preverjeno; tudi pri najbolj izbirčnih najmlajših gurmanih! :)

        Popražene kruhove kockice smo zgoraj desno vmešali v pomladno solato; na spodlji sliki pa jih uporabili kot hrustljavi dodatek k solatnemu krožniku z narezanim zrezkom. 

Star nadrobljen kruh je lahko tudi odlična fila za nadevanega piščančka ali kakšno drugo meso (tudi kot zrolana sredica mesnega zavitka) … Na Gorenjskem ob veliki noči pripravljajo na podaben način samostojno jed, ki ji rečejo "kruhovo filanje". Poparjenim krušnim kockam dodaojo večjo količino jajc, na kocke narezano šunko, nariban trd sir (parmezan), začimbe, nasekljan mlad peteršilj. Vse skupaj dobro pregnetejo in nadev dajo v živalsko črevo (po starem receptu ... kot bi pripravljali krvavice), ali pa v vrečo za pečenje. Spečejo v pekaču in dobro ohladijo. Razrežejo šele naslednji dan, ko je masa tes ohlajena in tudi malo strjena - kot del velikonočnega zajtrka. 

Prepričana sem, da bi skupaj za uporabo kruha našli še cel kup super receptov. Predvsem je važno, da uporabimo malo domišljije in da v kuhi – pa čeprav imamo v času epidemije bolj ali manj omejene možnosti (in tudi vseh sestavin vedno ne prav na dosegu rok)  – uživamo. Uporabimo tisto, kar imamo doma …. Pogosto ravno iz nečesa »na hitro« nastanejo recepti, ki si jih želimo zapomniti še za »naslednjič«. Tudi otroci na tak način vidijo, da kuharija ni nekaj neprijetnega in da se je s kuhalnico v rokah mogoče prav lepo zabavati. In pozabiti tudi na tiste zlobne viruse z imenom »korona«!

In kaj bomo skupaj pripravili za naslednjič? V mislih sem imela, da vas malo opozorim na sestavine, ki jih lahko naberete na sprehodu in s pridom uporabite v kuhinji. Ampak glede na današnje vreme bo menda bolj pametno, da izberemo kaj drugega. Ste za jabolčni štrudelj z domačim vlečenem testom? Kako in za katere jedi lahko to testo še uporabimo? O tem rečemo kakšno prihodnjič. Ostanite zdravi! (AK)

Povezani prispevki: 
PONOČI VZHAJAN KRUH 
DAJ NAM DANES NAŠ VSAKDANJI KRUH