marec 8, 2023

Mednarodni dan žensk - kaj pravijo številke?

Na današnji 8. marec obeležujemo mednarodni dan žensk. In kaj o ženski populaciji v Sloveniji pravijo številke? Statistični urad RS je zbral nekaj zanimivh podatkov.

Med pomembnimi prelomnicami v življenju žensk med 24. in 29. letom so prva zaposlitev, odselitev od staršev in materinstvo. (Foto: Pixabay)

Kot ob mednarodnem dnevu žensk poroča Statistični urad Republike Slovenije, so na začetku lanskega leta, ženske predstavljale 49,8 % celotnega prebivalstva v Sloveniji. V predlanskem letu je bila pričakovana življenjska doba žensk 84 let. 

Vse več starejših žensk, ki jim bojl grozi revščina 
Po navedbah SURS-a projekcije o gibanju prebivalstva predvidevajo, da se bo delež žensk, starih 65 let ali več, v prihodnjih 40 letih povečeval. Se pa z zvišanjem starosti zvišuje tudi stopnja tveganja revščine, pri ženskah bolj kot pri moških. V Sloveniji je lani pod pragom tveganja revščine živelo več kot 250.000 prebivalcev, od tega 52 % žensk. Vsaka tretja ženska, ki je živela pod pragom tveganja revščine, je bila stara 65 let ali več, še poroča SURS.

Primerjava povprečja Slovenije ter povprečja Evropske unije. (Foto: SURS)

Delovno napovprečno aktivne
V Sloveniji je bila zastopanost žensk na trgu dela višja od povprečja držav članic Evropske unije. V letu 2021 je stopnja delovne aktivnosti žensk, starih med 18 in 64 let, v Sloveniji znašala več kot 71 %, v Evropski uniji 66 %. Delež žensk, ki so delale krajši delovni čas, je bil pri nas za več kot polovico manjši od povprečja Evropske unije. Povprečna prebivalka Slovenije je bila ob prvi zaposlitvi stara 24 let, leto več od evropskega povprečja.

Po navedbah Statističnega urada Republike Slovenije je bil odstotek žensk s terciarno izobrazbo v Sloveniji v letu 2021 višji kot v Evropski uniji. Terciarno izobrazbo je imelo 48 % prebivalk Slovenije, starih od 25 do 64 let. Največ žensk, ki je študij zaključilo na katerikoli stopnji terciarnega izobraževanja, se je izobraževalo na področju poslovnih in upravnih ved ter prava. Temu pa je sledilo še področje zdravstva in socialne varnosti.

Največ žensk živi skupaj s starši
Prebivalke Slovenije so se od staršev povprečno odselile pri 28 letih - povprečje v Evropski bniji je bilo v predlanskem letu 26 let. Ob rojstvu prvega otroka je bila povprečna prebivalka Slovenije stara 29 let. Večina žensk, ne glede na starost, je prebivala s starši. 10 % je v preučevalnem obdobju živelo samih. 

(Vir: SURS)

(KK)