maj 28, 2023

Na Vurberku letos dva zlata zmaja - glasujete lahko tudi vi

16. junija bo na grajskem dvorišču gradu Vurberk že 31. Festival narodnozabavne glasbe Vurberk. 12 slovenskih ansamblov se bo potegovalo za naklonjenost strokovne žirije in občinstva. Letos bodo organizatorji – Turistično društvo Vurberk – podelili dve najvišji nagradi. To sta zlati vurberški zmaj za najboljšo vižo po izboru strokovne žirije in zlati zmaj za najboljšo skladbo po izboru radijskih postaj in občinstva.

Takole veselo je bilo na Festivalu Vurberk pred nekaj leti. (foto: Štajerski val)

Festival Vurberk je bil prvič organiziran leta 1992, ko so zlatega zmaja odnesli domov Jože Skubic in Slapovi. Festival zaznamuje edinstveno prizorišče – dvorišče gradu Vurberk, ki ga v primeru slabega vremena zamenja katera od večnamenskih dvoran v bližini. Na začetku je festival potekal 25. junija ne glede na dan, nato je dolga leta potekal tretjo soboto v juniju, od leta 2017 naprej pa poteka tretji petek v juniju. Nastopajoče ansamble izberejo izmed prijavljenih na predizboru v Podnanosu. Vsak ansambel se predstavi z dvema novima lastnima skladbama. Gre za festival narodnozabavne glasbe Slovenije, vokalno-inštrumentalnih skupin z diatonično harmoniko ter dvo- in večglasnim petjem, ki je ob tridesetletnici doživel nekaj organizacijskih in vsebinskih novosti.

O novostih in posebnostih letošnjega 31. vurberškega festivala je Andreja Kukovič govorila s predsednikom TD Vurberk Brankom Polancem. Med drugim je novost, da lahko za najboljšo festivalsko skladbo glasujete tudi poslušalci preko spletnega obrazca. Svoj glas lahko oddate TUKAJ. Vabljeni pa tudi k poslušanju pogovora.