april 9, 2023

Pomlad ponuja tudi čemaž - metlo za telo

Eden od nespornih znanilcev pomladi je tudi čemaž. Ljudje bi ga morali v teh mesecih zaužiti čim več, saj zanj velja, da je po zimskem času prava »metla za telo«. Kako ga nabirati, na kaj paziti in kako ga pripraviti, smo povprašali v zreško zeliščarsko društvo Smetlika.

Paziti moramo, da ga ne zamenjamo z jesenskim podleskom, šmarnico, pegastim kačnikom ali belo čmeriko, te rastline so smrtno strupene. (Slika: Društvo Smetlika, Zreče)

Za čemaž poznamo tudi domača imena, kot so čremož, divji česnik, gozdni česen, kačji lek, štrkavec. Je trajno zelišče, visoko nekje od 20 do 30 cm. V zemlji ima podolgovato čebulico, s prosojnimi in tankimi, belimi luskolisti. Pomladi poženeta iz čebulice dva dolgopecljata, suličasta lista, med njima pa dolgo robato steblo s cvetom. Veliki snežno beli zvezdasti cvetovi se razcvetijo v aprilu in cvetijo do maja.

Rastlina močno diši po česnu in po njegovem vonju rastlino tudi najbolje spoznamo. Raste po vlažnih listnatih gozdovih, po vlažnih jarkih in ob potokih. Marsikje ga sadijo na vrtovih v senco in ga uporabljajo kot česnov nadomestek. Liste in čebulice nabiramo spomladi do cvetenja. V jeseni nabiramo samo čebulice. Za uporabo nabiramo samo sveže liste in čebulice. Uspeva od nižin do približno 1500 m nadmorske višine. Pogosto prekriva velike površine.

In zakaj pravijo, da je čemaž »metla za telo«? Ker ureja prebavo, odvaja odvečno vodo iz telesa, deluje antibiotično, odganja gliste, čisti kri, kožo in dihala, preprečuje nastajanje krvnih strdkov in notranjih krvavitev, čisti ledvice in mehur, preganja pomladansko utrujenost, poživlja, izboljšuje splošno počutje, sprošča mišice, krepi želodec, znižuje krvni tlak in holesterol.

Splača se torej kakšen dan ob sprehodu poiskati tudi katero od rastišč čemaža in si ga privoščiti za pomladni obrok. Telo nam bo še kako hvaležno! Vendar pa moramo biti zares pozorni pri nabiranju. Kako ga nabirati, na kaj paziti in tudi, kako ga pripraviti, nam je v pogovoru z Andrejo Kukovič zaupala predsednica društva Smetlika iz Zreč Julija Mauhler. Vabiljeni k poslušanju. (AK)