marec 28, 2024

Prazniki so čas za potico

Prazniki so čas, ko v naših domovih zadiši po pričakovanju, po ljubezni … in po domači potici. Če testo zanjo zamesimo ročno in če skrbno izberemo sestavne za nadev, damo tej praznični dobroti še toliko večji in še osebnejši pečat. Kakšna mora biti prava praznična potica in kako jo uspešno narediti, smo povprašali Celjanko Petro Zlatoper.

Celjanka Petra Zlatoper pravi, da je potica vseh sladic kraljica. Vsekakor ima prav! (foto: Petra Zlatoper)

Petra Zlatoper je ustvarjalka kulinaričnih zgodb, gostinka in hotelirka, ki svoje goste razvaja s kulinaričnimi doživetji in raznovrstnimi okusi. Mednje – sploh v prazničnem času – vsekakor sodijo tudi potice. Različne potice, seveda. Petra pravi, da smo naročniki njenih potic v času božičnih praznikov precej tradicionalni in najraje izberemo klasično orehovo potico. Ob veliki noči pa so naše želje malce drugačne, pogosto si zaželimo namesto orehovega nadeva kaj bolj drznega … na primer kokosovo potico, tudi rožičevo ali potratno, letos pa je največ povpraševanja po lešnikovih poticah. Katera pa je najljubša vam?

Seveda smo Petro Zlatoper povprašali tudi po kakšnem nasvetu, da bo naša potica zares dobro uspela in bomo lahko zadovoljni tako z njenim izgledom kot videzom. Kaj vse nam je zaupala, izveste v posnetku pogovora z Andrejo Kukovič.

Če je potica prevelik zalogaj, so lahko na praznični mizi tudi orehove rolice, še dodaja Petra Zlatoper. 

Še nekaj nasvetov za pripravo praznične potice je pred časom z nami delila mojstrica peke potic Vilma Topolšek iz Eko turistične kmetije Urška s Stranic. Posnetku prisluhnite TUKAJ. 
Z vami pa smo delili tudi recepta za praznično orehovo potico (RECEPT TUKAJ) in za potratno potico (RECEPT TUKAJ).

Katere koli potice se boste lotili ob tokratnih praznikih, vam naj čudovito uspe. In naj tudi vaš dom zadiši po praznikih! /AK/

RECEPT ZA PRAZNIČNE OREHOVE POTIČKE