december 23, 2022

Na kaj posebej paziti ob peki potice?

Po božični potici že diši

Prazniki so tu. In ob božiču na mizi ne sme manjkati kraljica - potica. Še sploh smo je veseli, ko po njej zadiši iz domače peči. Kako se lotiti peke in katere so največje pasti, ki nam lahko pokvarijo izgled končnega izdelka, smo se pogovarjali z mojstrico peke potic.

Praznična orehova potic, kot jo pripravijo na Eko turistični kmetiji Urška s Stranic (foto Urška Planinšek Topolšek)

Receptov za potico je veliko in tudi raličic nadevov bi lahko našli na stotine, pa vendar obstajajo neke univerzalne skrivnosti mojstric za potico, ki se jih je dobro držati, če želimo biti zadovoljni s svojim izdelkom. Tako z okusom kot z izgledom, seveda. In ravno po teh smo povprašali Vilmo Topolšek iz Eko turistične kmetije Urška s Stranic, mojstrico peke potic, ki pravi, da se s peko potic ukvarja že od mladosti in da je recept, po katerem peče potico za svojo družino in za goste, povsem enak kot tisti, s katerim je praznike nekoč v njihovem domu pričarala njena mama. Recept za praznično orehovo potico je marsikje del dote, ki se prenaša iz roda v rod, od babic do vnukov in naprej. Glede na to, da je potica pomemben del slovenske tradicionalne kulinarike, se nam gotovo ni bati, da bi jo prenehali pripravljati. Nam pa priprava praznične potičke vzame kar nekaj časa, ampak za dober končni izdelek je malce truda v zameno pravzaprav mala cena. Jo boste tudi vi letos spekli doma?

Če iščete recept za preizkušeno orehovo potico, preizkusite tega, ki smo ga predlagali spomladi. Najdete ga tukaj. Na kaj vse paziti pri pripravi, pa izveste v pogovoru, ki ga je z mojstrico peke Vilmo Topolšek posnela Andreja Kukovič.

In naj vam božični prazniki zadišijo tudi po orehih, cimetu in najboljši domači potici.

Galerija slik