oktober 29, 2019

Se boste cepili proti gripi?

V Zdravstvenem domu Celje so začeli s cepljenjem proti sezonski gripi. Po odmerek cepiva se lahko odpravite tudi v zdravstveni postaji v Štorah in v Vojniku. Še zlasti cepljenje priporočajo ogroženim skupinam ljudi, kamor spadajo starejši in kronični bolniki.

Okužbe lahko učinkovito preprečujemo tudi s pravilno higieno kašlja in kihanja. (Fotografija je simbolična.)

Za nekatere brezplačno
Gripa je akutna virusna bolezen dihal, ki se zelo hitro širi. Strokovnjaki zato cepljenje, ki velja za naučinkovitejšo preventivo, priporočajo predvsem starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom, majhnim otrokom, njihovim staršem in ostalim družinskim članom, pa tudi nosečnicam, posameznikom, ki čakajo na bolnišnično zdravljenje ter delavcem v zdravstvu. Cena cepljenja za odrasle in otroke, stare 6 mesecev in več, je 14 evrov, za kronične bolnike, nosečnice in starejše od 65 let je cepljenje, kot so sporočili iz Zdravstvenega doma Celje, brezplačno.

Pomembna je higiena
Da preprečimo širjenje okužbe, moramo ravnati preventivno. Med ukrepi, ki jih moramo upoštevati so redno in temeljito umivanje rok s toplo vodo in milom, higiena kašlja, pa tudi izogibanje stikov z obolelimi. Priporočljivo je redno zračenje bivalnih prostorov, gibanje na sveže zraku ter uživanje zdrave in uravnotežene prehrane. (NS)