marec 17, 2021

Še letos gradnja oskrbovanih stanovanj v Šmarju

Poleti se bo v Šmarju pri Jelšah začela gradnja oskrbovanih stanovanj. Zgradili bodo dva bloka s skupno 30 stanovanji. Stroške si bosta razdelila občina in stanovanjski sklad.

Gradnja oskrbovanih stanovanj se bo začela poleti. (Foto: Štajerski val)

Občina Šmarje pri Jelšah in državni stanovanjski sklad sta dopoldne podpisala pogodbo o soinvestiranju gradnje oskrbovanih stanovanj v Šmarju. Stanovanjski sklad bo financiral polovico 3,5 milijona evrov vrednega projekta. Kot pravi župan Matija Čakš, že iščejo izvajalca del, julija pričakujejo začetek gradnje, leta 2023 pa bodo oskrbovana stanovanja sprejela prve stanovalce. Po njegovih besedah je zanimanje veliko. Zgradili bodo dva trinadstropna bloka, v vsakem bo po 15 stanovanj, šest bo dvoposteljnih, devet pa enoposteljnih. Župan jih opisuje tako:

Vsako stanovanje bo imelo tudi balkon in shrambo. Občina bo poskrbela za opremo kuhinje in kopalnice, ostalo bodo opremili stanovalci sami. Ob blokih bo tudi objekt s parkirišči.

Direktor stanovanjskega sklada Črtomir Remec in šmarski župan sta dopoldne podpisala pogodbo. (Foto: Štajerski val)

Po 13 letih gradnja v Šmarju, načrti tudi za druge občine
Sicer pa občina že več let uresničuje projekt oskrbovanih stanovanj. Leta 2008 je kupila Lorgerjevo domačijo. Lani je porušila domačijo in potok, ki čez zemljišče teče izpod Barbare. Že ves čas pa želi na tem mestu urediti tri bloke. Matija Čakš pri tem pravi:

Za zdaj sta torej načrtovana dva bloka, v katerih bo potrebne storitve nudil bližnji Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah. Direktor stanovanjskega sklada Črtomir Remec pri tem o pomenu ponudbe stanovanj za vse skupine prebivalcev pravi:

Sicer pa stanovanjski sklad z občinami po Sloveniji gradi skoraj sto oskrbovanih stanovanj. V naših krajih so že zgrajena v Velenju, gradijo pa jih še v Celju, skupaj z Nepremičninami d.o.o., pripravljajo pa vse potrebno za gradnjo oskrbovanih stanovanj tudi v Rogaški Slatini. Za gradnjo oskrbovanih stanovanj se zanima tudi občina Rogatec. Kakšna bodo oskrbovana stanovanja v Šmarju, pa vidite v spodnji fotogaleriji. (TMG)

Galerija slik