maj 3, 2024

Kako napreduje obnova studeniškega samostana?

Korak k ohranitvi kulturne dediščine

Mariborsko podjetje Enertek vztrajno nadaljuje obnovo samostana Studenice. V prvi fazi, ki so jo začeli pred dobrima dvema letoma, so se osredotočili na obnovo streh in statično sanacijo zahodnega trakta. Trenutno zaključujejo drugo fazo projekta, vrednega okoli 430 tisoč evrov, ki ga sofinancira ministrstvo za kulturo. Projekt vodi dr. Simona Kostanjšek Brglez, ki je osvetlila nekatere ključne mejnike dela.

Barvanje južne fasade samostana Studenica marca letos. (Foto: Samostan Studenice)

Revitalizacija fasade: Tradicionalni postopek za večjo obstojnost
"Po krajšem zimskem premoru smo v februarju znova zagnali obnovitvena dela," je povedala dr. Simona Kostanjšek Brglez, vodja projekta revitalizacije studeniškega samostana, ki je poudarila osredotočenost na nekdanji zahodni trakt, torej na stavbo za cerkvijo. "Dokončali smo južno fasado, ki smo jo prebelili z lokalnim gašenim apnom na tradicionalen način, obogaten z dodatkom skute za večjo obstojnost. Skrbno smo pobarvali tudi veliko okroglo polje na fasadi, ki priča o prisotnosti magdalenk v Studenicah med letoma 1885 in 1949. Kmalu, 9. maja, bo 75. obletnica njihovega pregona," je pojasnila.
Marca so izvedli izkope ob južni steni samostana. (Foto: Samostan Studenice)

Arheološko odkritje: Ostaline različnih obdobij
V marcu so se lotili obsežnega posega, ki je vključeval izkope ob celotni južni steni za urejanje odvodnjavanja in stabilizacijo spodnjega dela, pri čemer so naleteli na arheološke ostaline različnih obdobij, ki bodo predmet nadaljnjih preučevanj. "Sproti vzdržujemo in urejamo okolico, ki je bila pred dvema letoma povsem zaraščenaNovejša pridobitev je informativna tabla v vhodni veži, kjer lahko obiskovalci pridobijo glavne informacije o zgodovini samostana," je dejala.

Aprila je sledila obnova vzhodne fasade. (Foto: Samostan Studenice)

Kulturni turizem: Pomen projekta za lokalno dediščino
Načrtujejo tudi nadaljnjo obnovo fasade vzhodnega trakta, ki bo pridobila podobo iz prve polovice 18. stoletja, s konservatorskimi in restavratorskimi posegi na ostankih starega ometa z dekorativnimi poslikavami. "Hkrati s fizično obnovo potekajo in bodo potekala tudi raziskovalna dela, predavanja, vodeni ogledi in aktivnosti za oživitev kompleksa, ki bo namenjen turistični dejavnosti," je dejala sogovornica, izpostavljajoč širši pomen projekta za lokalno in nacionalno kulturno dediščino. 


Pogled na Samostan Studenice z obnovljeno južno fasado. (Foto: Samostan Studenice)

Cilj je preoblikovati samostan v atraktivno turistično destinacijo s poudarkom na zgodovini in namembnosti. "Želimo si urediti sobe za goste, restavracijo, večnamensko dvorano, kavarno in manjši muzej. Vendar pa se zaradi trenutnih razmer pričakovani čas za celovito ureditev samostana zamika za nedloločen čas, predvsem zaradi finančnih in administrativnih izzivov. Celotna obnova nekdanjega samostana dominikank v Studenicah bo stala približno 10 milijonov evrov, trajala bo več let," je zaključila Kostanjšek Brglezova. (SP)

PODOBNE VSEBINE:
V SAMOSTANU STUDENICE KAVARNA IN WELLNESS