september 28, 2018

Spoznajte veličino šentjurskih Ipavcev

V Šentjurju se pripravljajo na Ipavčeve kulturne dneve. Z njimi se tradicionalno poklonijo znameniti rodbini skladateljev Ipavcev. Letošnji bodo še posebej slovesni, posvečeni 110. obletnici smrti Benjamina in Gustava Ipavca, z njimi bodo obeležili tudi Evropsko leto kulturne dediščine. Obeta se sedem dogodkov.

Ipavčevi kulturni dnevi ohranjajo spomin na znamenito šentjursko rodbino. (Foto: Štajerski val)

Izid zgoščenke V spominsko knjigo Ipavcev 
Prvo dejanje Ipavčevih kulturnih dnevov bo 6. oktobra, zadnje 25. oktobra. Kot so predstavili na današnji novinarski konferenci, bo rdeča nit seveda glasba. Na otvoritvenem koncertu bodo nastopili študenti glasbe iz občine Šentjur, 10. oktobra bo koncert Musice Esperanza, 19. oktobra bodo na oder stopili ženski in moški pevski zbor skladateljev Ipavcev, učenci šentjurske glasbene šole, ki nosi ime po znameniti družini, ter člani Društva Zgornji trg. Ipavce bodo predstavili v pesmi in besedi. 23. oktobra bo koncert samospevov Benjamina Ipavca v izvedbi Mladinskega zbora RTV Slovenija. Prav poseben dogodek pa bo koncert 20. oktobra, ki bo napovedal izdajo zgoščenke „V spominsko knjigo Ipavcev“. Pri njenem nastanku so se združili priznani šentjurski glasbeniki, citrarka Irena Anžič, sopranistka Urška Arlič Gololičič, tenorist Matej Vovk, pianistka Mateja Hladnik in klarinetist Jurij Hladnik in klavirski trio Rupnik. Zgoščenka bo izšla pod okriljem Knjižnice Šentjur, podrobnosti o projektu je v pogovoru z Anjo Deučman predstavila direktorica Tatjana Oset. Prisluhnite v spodnjem posnetku.

Prenova razstave v Ipavčevi hiši 
Ipavčevi kulturni dnevi – podroben program najdete TUKAJ – prinašajo še dve razstavi. 25. oktobra bodo v Galeriji Zgornji trg odprli razstavi Ipavčeva paleta, razstavili bodo slike, nastale na koloniji v začetku septembra, na kateri je 30 umetnikov iz vse Slovenije na platna upodobilo podobe šentjurskega Zgornjega trga. 18. oktobra pa bodo v Ipavčevi hiši odprli povsem prenovljeno razstavo Ipavci. Skladatelji in zdravniki v Šentjurju. Šentjurska občina jo pripravlja v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje. Direktor Muzeja Stane Rozman pravi, da bo razdeljena v tri sklope, o čemer mu podrobneje prisluhnite v spodnjem posnetku. Prisluhnite pa tudi vodji oddelka za družbene dejavnosti na šentjurski občini Juditi Methans Šarlah, ki predstavlja, kako se je občina Šentjur v zadnjem obdobju z več novostmi že poklonila Ipavcem, prav tako predstavlja dva turistična programa, ki ju je oblikoval šentjurski Turistično-informacijski center in ki bosta gostom predstavila veličino Ipavcev, pa tudi tradicijo Šentjurja. (AD)

Program Ipavčevih kulturnih dnevov so predstavili Tatjana Oset iz šentjurske knjižnice, Stane Rozman
iz Pokrajinskega muzeja Celje, župan Marko Diaci in Judita Methans Šarlah iz šentjurske občine.

Datoteke

Judita Methans Šarlah o ohranjanju spomina na Ipavce

Stane Rozman o novi razstavi

Tatjana Oset o novi zgoščenki