april 7, 2020

TOREK in koronavirus v naših krajih

Kaj prinaša torek? Več občin deli zaščitne maske med svoje občane, v Šmarju pri Jelšah pa razkužujejo dom upokojencev, kjer je več kot polovica stanovalcev okuženih s koronavirusom. V celjski bolnišnici medtem zdravijo 16 covid pacientov. Spremljamo dogajanje, sproti ga preverjajte v tej novici.

Občine zagotavljajo maske za občane, pri čemer velja poudariti, da, če ste bolni, tudi z masko nikar ne hodite v javnost! (Foto: Pixabay)

SLOVENIJA - V Sloveniji se je število okuženih v zadnjem dnevu povzpelo za 35 novih primerov, skupaj je zdaj potrjenih 1055 okužb. Umrlo je še šest ljudi, skupaj doslej tako 36. V Savinjski regiji je doslej skupaj potrjenih 233 okužb, največ še vedno v Šmarju pri Jelšah, kjer se je številka povzpela na 143. Dve novi okužbi so potrdili v občinah Rogaška Slatina, po 1 pa v Celju in Laškem.

CELJSKO - Ženske in otroci iz Varne hiše Celje ter Materinskega doma v Celju so danes dobili pomoč v obliki vitaminskega paketa in higienskih potrebščin. Citycenter Celje pa te dni pomaga tudi učencem in dijakom, ki se v teh dneh šolajo na daljavo, in sicer z brezplačnim tiskanjem šolskega gradiva. Gradivo, poslano do 11. ure na naslov print@city-center.si, je mogoče prevzeti še isti dan na Informacijah Citycentra Celje.

CELJSKO Celjsko podjetje ECE je 23 zdravstvenim zavodom zagotovilo preko 150.000 zaščitnih mask. Donacija je znašala 100.000 evrov. Med prejemniki so tudi zavodi v naših krajih. Podrobneje o tem pa TUKAJ.

CELJE - Že četrti teden se učenci učijo od doma, za kar potrebujejo računalnike, ki jih vsi ob začetku šolanja na daljavo niso imeli. V Celju so učencem iz socialno ogroženih družin pomagali Fakulteta za logistiko, ki je podarila 14 računalnikov, Geodetski zavod Celje je doniral 10 računalnikov. Računalnike so podarili tudi Javni zavod Regijsko študijsko središče v Celju in Visoka zdravstvena šola v Celju, podjetje Informatika iz Ljubljane, Pivovarna Laško, podjetje Teal iz Laškega, celjska Optika Gleščič in podjetje Birobit iz Celja. Alja Tihle s celjske občine pa ob tem izpostavlja še:

ŠMARJE PRI JELŠAH - Iz Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah so danes sporočili, da se koronavirus pri njih kljub številnim ukrepom še vedno počasi širi. Zaposlenim pomagajo zaposleni iz celjske bolnišnice in nekaterih zdravstvenih domov, pa tudi prostovoljci, študenti in člani civilne zaščite. Dogajanje v domu spremlja tudi epidemiološka služba, zagotavlja direktorica Gordana Drimel, ki pravi, da se posvečajo predvsem skrbi za stanovalce. "Dnevno se intenzivno spremlja zdravstveno stanje tako stanovalcev kot zaposlenih. Stanje večine okuženih je kljub pridruženim številnim obolenjem stabilno. Trije stanovalci so se že vrnili iz bolnišnice, 31 stanovalcem, ki ne kažejo več znakov okužbe, bodo v roku 3 dni odvzeti ponovni brisi. Prav tako se v delovni proces vrača prva zaposlena," je še zapisala.

SLOVENSKA BISTRICA - Občina Slovenska Bistrica je krajevnim skupnostim do sedaj razdelila 8850 kirurških mask in 2000 pralnih mask. V dežurni občinski pisarni so razdelili 600 pralnih mask. Krajevne skupnosti so maske najprej razdelile gospodinjstvom, kjer živi oseba, starejša od 65 let ali bolna oziroma invalidna oseba. 600 mask so prejela društva Sonček, Sožitje, društva invalidov in društvo paraplegikov. Prav tako 600 mask, pa tudi 100 zaščitnih oblek so prejela gasilska društva.
Maske pa bodo delili tudi v prihodnje. "Prebivalci centra mesta lahko maske dvignejo v dežurni občinski pisarni (ena maska na gospodinjstvo)," sporočajo z občine in pozivajo k upoštevanju vseh veljavnih ukrepov.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Danes je bil aktiviran akcijski načrt za postopek razkuževanja Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah. V popoldanskih urah bo razkuženo tretje nadstropje doma. Prostovoljci občinskega štaba Civilne zaščite so včeraj in danes že pomagali pri premestitvi stvari in opreme stanovalcev, ki so začasno preseljeni v druga nadstropja objekta. Razkuževanje bo opravil zunanji strokovni izvajalec. Po posameznih nadstropjih bodo do konca tedna razkuženi vsi prostori doma. Namen razkuževanja je zajeziti širjenje koronavirusna in postopno vračanje domskega življenja v ustaljene tirnice. Občane zato prosijo, da se v času razkuževanja ne zadržujejo v okolici doma.

Foto: Občina Šmarje pri Jelšah

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje je bilo ob 8. uri zjutraj hospitaliziranih 16 pacientov, od tega 5 oseb v enoti intenzivne terapije, enega bolnika so odpustili v domačo oskrbo.

SLOVENIJA - V zadnjih treh tednih je mreža Karitas po vsej Sloveniji oskrbela 14.367 gospodinjstev. Pri tem je pomoč prejelo tudi 690 novih gospodinjstev. S prilagojenim načinom dela so prostovoljci razdelili 210 ton hrane in higienskih pripomočkov. Kar 20 odstotkov pomoči so izjemoma zaradi epidemije dostavili na dom. Dodatno je bila s pokrivanjem najnujnejših položnic realizirana pomoč v skupni višini 53.000 evrov. V razdeljevanje je bilo vključenih več kot 1500 mlajših prostovoljcev. V tem obdobju je bilo v posameznih občinah 275 izrednih intervencij ob sodelovanju s Civilno zaščito. Intenzivno delujejo tudi izposojevalnice invalidskih pripomočkov, ki pomagajo svojcem pri oskrbi starejših. Po psihosocialno pomoč se je na Karitas v zadnjih treh tednih s telefonskim klicem obrnilo kar 1320 oseb. V 18 nastanitvenih enotah (materinski domovi, terapevtske skupnosti, zavetišča) je v celodnevni oskrbi 148 uporabnikov. Izvajanje tovrstnih programov je v danih razmerah zelo zahtevno.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Knjižnica Šmarje pripravlja novo video pravljico za otroke. Pravljico Maček in škornji bo na sporedu ob 18. uri. Prisluhnete ji lahko TUKAJ.

ŠENTJUR - Občina Šentjur začenja sprejemati naročila občanov, ki potrebujejo zaščitne maske. Vsako gospodinjstvo bo upravičeno do dveh mask. Za naročilo lahko pokličete danes, jutri in v četrtek, 7., 8. in 9. aprila, med 9. in 14. uro, na številko 03 747 13 60. Maske vam bodo zatem poslali na dom po pošti. Ker je število mask omejeno, prosijo, da odstopite prednost ranljivim skupinam, kot so starejši, bolniki in socialno ogroženi.

VELENJE - V času epidemije so domovi za starejše zaprti za obiskovalce. Osamljenost, ki je tudi sicer velik problem med starejšimi, je lahko v teh časih tako še bolj pereča. V Festivalu Velenje želijo osamljenost zmanjšati s projektom Pisma znanim neznancem. K sodelovanju vabijo vse, ki želite znanemu neznancu, ki je v teh dneh osamljen, žalosten in morda tudi prestrašen, sporočti kaj lepega, iskrenega in spodbudnega. Pisma lahko napišete na roko in jih poskenirate ali pa jih pošljete na elektronski naslov barbara.pokorny@festival-velenje.si. Nato jih bodo poslali v Dom za varstvo odraslih Velenje, kjer jih bodo stanovalci prebrali.

ROGAŠKA SLATINA - Občina bo med občane
začela razdeljevati sterilne maske za enkratno uporabo. Za vsako gospodinjstvo so zagotovili tri zaščitne maske za enkratno uporabo z navodili, na voljo bodo na sedežih gasilskih društev danes in jutri, 7. in 8. aprila, med 12. in 17. uro. "Zdrav član gospodinjstva lahko zaščitno opremo prevzame na sedežih PGD Rogaška Slatina, PGD Steklarna Rogaška, PGD Kostrivnica ali PGD Sv. Florijan," sporočajo iz občine.

SLOVENIJA - Cene reguliranih pogonskih goriv so se opolnoči kljub temu, da je vlada včeraj zvišala trošarine, znižale. Tako cena 95-oktanskega bencina kot dizelskega goriva je zdaj en evro za liter. Ceni sta najnižji v zadnjih 11 letih.