marec 25, 2020

Tudi maska iz blaga je boljša kot nikakršna zaščita

Zdravnika Darko Siuka in Matic Koželj ter združenje Mladi zdravniki Slovenije pozivajo, da lahko s pomočjo nošenja mask v javnosti preprečimo črni scenarij, kot se dogaja v Italiji. Epidemijo je treba ustaviti in eden od načinov je nošenje mask, tudi takšnih, ki jih lahko izdelate doma. Celjska podjetnica Tina Gracer je zašila že prve bombažne maske.

Raziskave sicer kažejo, da so bombažne maske precej manj učinkovite kot kirurške, a vseeno je bolje, da si jo, če že morate v javnost, nadenete. Tako boste predvsem zmanjšali možnost, da bi vi širili virus med ljudi. Lahko ste namreč okuženi, četudi nimate simptomov. (Foto: Pixabay)

Študije dokazujejo, da je veliko prenosov okužbe ravno s strani asimptomatskih prenašalcev – ljudi, ki nimajo vidnih znakov okužbe. Kdo je lahko prenašalec? "Odgovor je kdorkoli. Lahko ste to vi, pa tega ne veste. Lahko je to vaš šef, vaša sodelavka, vaš sodelavec … Če želimo zajeziti hiter prenos virusa, je v prvi vrsti potrebno nošenje mask," sta v sporočilu za javnost zapisala zdravnika Darko Siuka in Matic Koželj.

Z nošenjem maske torej v prvi vrsti ščitimo druge. Če jo nosijo drugi, ščitijo vas. Če jo nosimo vsi, ščitimo drug drugega. Če masko pravilno uporabljamo, se zmanjša tudi dotikanje obraza z rokami, s čimer ščitimo sebe. Maske nam ne smejo dati lažnega občutka varnosti - še naprej veljajo vsa pravila o higieni in omejitvi stikov.

Nošenje mask zmanjša prehanje mikroorganizmov
A ker zaščitnih medicinskih mask ni dovolj, je dobro, da se znajdemo sami. Kot so zapisali v Združenju Mladi zdravniki in ob tem navajali dokaze iz ene izmed medicinskih revij, je tudi maska, sešita iz blaga, boljša kot odsotnost vsake zaščite "Ko so primerjali učinkovitost kirurških mask in mask domače izdelave, se je izkazalo, da nošnja obeh bistveno zmanjša prehajanje mikroorganizmov iz uporabnika na okolico, pri čemer pa je bila kirurška maska 3-krat bolj učinkovita kot maska, izdelana doma."

Celjanka šiva bombažne maske
Prednost domačih mask je vsekakor njihova hitra izdelava in bistveno večje možnosti proizvodnje. Celjska podjetnica Tina Gracer, ki je naslednica podjetja Lanabe, v katerem imajo precej kapacitet za šivanje tekstilnih izdelkov, je ob tem dobila idejo, kako bi lahko pomagala. "Ko smo v podjetju preko medijev zasledili, da je pomanjkanje medicinskih mask, sem pomislila, kako bi jih lahko sama zašila. Prav tako mi je bilo pri odločitvi v veliko pomoč mnenje strokovnjakov, da lahko navadna bombažna maska nekoliko omeji širjenje virusa. Tako zdaj šivamo na polno paro."

Najprej je Tina Gracer ponudila bombaž posameznikom, ki imajo šivalne stroje, da lahko maske doma sami zašijejo oziroma jih zašijejo toliko, da jih lahko ponudijo še komu drugemu. "Bombaža imamo veliko na zalogi, zato ga tudi z veseljem odstopim rokodelcem. S tem bombažem bi lahko izdelali preko 10 tisoč mask, a je problem delovna sila, saj je naša proizvodnja zaradi trenutne situacije zaprta. Tako da šivamo samo člani družine," je še dodala Gracerjeva. Na spletni strani podjetja je mogoče naročiti maske, Tina Gracer pa ob tem dodaja, da bodo imele prednost najbolj ogrožene skupine.

SLOVENSKE KONJICE, CELJE, PTUJ - Zaradi velikega pomanjkanja zaščitnih mask in zaščitne opreme v državi se vedno več slovenskih podjetij usmerja v proizvodnjo le-teh. Med njimi je podjetje Prevent & Deloza, s sedežem v Celju, ki se ukvarja s proizvodnjo osebne varovalne opreme. V zadnjih dneh se je usmerilo izključno v izdelavo zaščitnih mask za državne potrebe, najprej v zdravstvu. Vso ostalo proizvodnjo so v podjetju postavili na stranski tir. V Tiskarni Petrič iz Slovenskih Konjic so izdelali prototip zaščitnega vizirja. Nekaj so jih že podarili domačemu domu upokojencev in trboveljski bolnišnici. V podjetju Zaščita s Ptuja, so že pred epidemijo koronavirusa razvili masko za večkratno uporabo. Trenutno jih dnevo proizvedejo od 3000 do 4000.

Navodila uporabe bombažne maske
Zdravniki dodajajo, da je pri uporabi maske iz blaga potrebno slediti nekaj navodilom: masko namestimo in odstranimo z obraza s čistimi rokami. Maska mora popolnoma prekriti območje ust in nosu - spodnji del maske mora segati pod brado, zgornji prekriti koren nosu. Ko je maska nameščena, se je več ne dotikamo. Ko se blago navlaži, je masko potrebno zamenjati (na 30 min do dve uri). Prati jo je potrebno na visoki temperaturi, ko se posuši, jo je potrebno prelikati z vročim likalnikom.

"Kot smo se Slovenci že v stoletjih zgodovine združevali proti sovražnikom, se moramo tudi tokrat.  Virus ne zbira med rasami, ne med verami, ne med političnim prepričanjem in drugimi karakteristikami človeka. Tokrat se združimo skupaj proti nevidnemu sovražniku. Zmagali bomo proti COVID 19. Kdaj, pa je odvisno od vseh vas. Rešujmo življenja skupaj. Znak boja naj bo maska. Nosimo maske v javnosti," sta v sporočilu za javnost zaključila zdravnika Darko Siuka in Matic Koželj. (BGO)