maj 5, 2020

Tudi v Šmarje se je vrnilo življenje

Šmarje pri Jelšah je središče okužbe z novim koronavirusom v našem delu države. Zaradi njega so v občini celo prej zaprli šole kot drugod, najhuje pa je v domu starejših. A stanje se umirja, novih okužb že nekaj časa praktični ni več, tako se življenje počasi vrača v kraj. Katja je to jutro spregovorila z županom Matijo Čakšem.

Šmarje pri Jelšah. Več okuženih v Sloveniji je bilo med epidemijo le še v občini Ljubljana. (Foto: wikipedija)

173 je uradna številka doslej potrjenih okužb s covid-19 v občini Šmarje pri Jelšah. Od tega jih je večina, a natančnega podatka ni, iz šmarskega doma upokojencev. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je 33 stanovalcev doma izgubilo boj z virusom. A na srečo se stanje stabilizira in iz doma poročajo tudi o vse več ozdravelih. Od včeraj so tam znova mogoči tudi obiski svojcev, a seveda ob posebej zaostrenih pogojih.

Ob tem so se na svoja delovna mesta vrnili tudi vsi zaposleni v šmarski občinski upravi. Vseeno pa tam ni živžava, kakršen je bil nekoč, saj je velika večina dela s strankami na daljavo, osebno poslovanje je zelo omejeno in ob posebnih varnostnih ukrepih. Prav tako, kot drugod po državi, vrata odpira vse več podjetij in storitev, tudi lokali in gostišča so odprli svoje terase. Podrobneje je utrip v Šmarju pri Jelšah to jutro preverila Katja Rek, poklicala je župana Matijo Čakša: