oktober 23, 2019

V Lidlovem centru v Arji vasi delo dobilo 200 ljudi

V poslovni coni Arnovski gozd so dopoldne v družbi ministrice za infrastrukturo slovesno odprli nov Lidlov logistični center. S sodobnim objektom, ki se razteza na več kot 57.000 kvadratnih metrih, so zelo povečali skladiščne kapacitete in posodobili način dela, zagotovili so tudi nove zaposlitve.

Nov Lidlov logistični center v Arji vasi je velik kot 218 teniških igrišč. (Foto: Radio Štajerski val)

Delo dobili tudi lokalni prebivalci
Nov Lidlov logistični center je eden največjih tovrstnih objektov v Sloveniji in eno prvih Lidlovih modularnih skladišč na svetu. Modularnost skladišča omogoča bistveno krajše logistične poti znotraj objekta in lažje prilagajanje trenutnim potrebam. Nov objekt je tudi energetsko učinkovit, na strehi ima svojo sončno elektrarno, z močjo 1 MW, ki bo poskrbela za približno tretjino potreb centra po električni energiji. Vgradili so tudi 250 svetlobnikov za čim več naravne svetlobe, da bodo prihranili pri električni energiji, v okolici so ob tem zasadili še več kot 180 dreves. Nova pridobitev, ki je stala več kot 70 milijonov evrov, je prinesla tudi nova delovna mesta. Generalni direkor Lidl Slovenija Gregor Kosi pravi:

 

Nekaj zaposlenih se je v Arjo vas prestavilo tudi iz Lidlovega centra v Komendi.

V objektu v Arji vasi je zaposlenih 200 ljudi.

Velik za 218 teniških igrišč
Na današnjem slovesnem odprtju so v Lidlu postregli z nekaj zanimivimi številkami. Zemljišče, na katerem stoji nov logistični center, meri kar 133.000 kvadratnih metrov, kar je enako 18 nogometnim igriščem. Sam logistični center meri 57.000 kvadratnih metrov, kar je enako 218 teniškim igriščem. Ima 100 nakladalnih ramp. Za izgradnjo, pri kateri je sodelovalo več kot 100 slovenskih podjetij, so porabili 50.000 kubičnih metrov betona oziroma 4.200 hrušk. V objektu je prostora za 38.000 palet, ki bi, postavljene druga ob drugo, sestavile 46 kilometrov dolgo pot, to je približna razdalja med Arjo vasjo in Rogaško Slatino.

Prostora je za 38.000 palet.

Do leta 2021 še nov avtocestni izvoz
Lidlov paradni konj v Arji vasi je tudi za občino Žalec velika pridobitev, a je bila pot do današnjega odprtja po besedah žalskega župana Janka Kosa včasih tudi težka.

Žalski župan Kos je ob tem napovedal, da širitev poslovne cone Arnovski gozd še ni končana, saj je zainteresiranih, ki želijo prostor v njej, še veliko. Prav zaradi živahnega gospodarsskega dogajanja v Arnovskem gozdu je DARS v teh dneh začel rekonstrukcijo izvoza z avtoceste v Arji vasi. Obstoječa ureditev namreč že nekaj časa ni več ustrezna in varna, ob povečanem tovornem prometu pa bi se lahko še poslabšala. Na odprtju centra je bila tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ki je dejala: 



Logistični center v Arji vasi bo uradno začel obratovati čez dva tedna. 

Končna prometna ureditev naj tem območju naj bi bila končana do leta 2021. Nov Lidlov logistični center v poslovni coni Arnovski gozd v Arji vasi bo uradno začel obratovati čez dva tedna. (NS)