julij 24, 2019

Vožnja z natikači ni prepovedana, je pa lahko nevarna

Najbolj priljubljeno obuvalo v vročih poletnih mesecih so natikači. Kaj pa, ko z njimi sedemo za volan? Je vožnja z natikači varna in sploh dovoljena? Za odgovore smo prosili inštruktorja varne vožnje.

Vožnja z natikači je lahko nevarna. (Foto: Štajerski val)

Natikači ne zagotavljajo zadostnega oprijema
»Za varno vožnjo je poleg drugih dejavnikov pomemben tudi voznikov oprijem noge s pedalom za plin, zavoro in sklopko,« pojasnjujejo na AMZS-jevi spletni strani ter dodajajo, da mora biti voznik v vsakem trenutku priseben in sposoben hitrega odziva. Problem se, kot razlagajo, pojavi, ko je treba hitro pohoditi pedal za zavoro in zaradi neprimerne obutve, ki nima čvrstega podplata, ni zadostnega oprijema. Natikači so za vožnjo, kot nam je povedal inštruktor varne vožnje v AMZS Vransko Mitja Jeseničnik, premehki, noge se držijo preveč ohlapno. Lahko zdrsnejo z voznikove noge ali se zvijejo pod pedale. Ukvarjanje s snetimi natikači med vožnjo pa močno odvrača voznikovo pozornost in lahko privede celo do nesreče. Pa je vožnja v natikačih sploh dovoljena? Jeseničnik razlaga:

Kaj pa, če vozimo bosi?
Marsikdo, ki ga pri vožnji ovirajo natikači, jih sezuje in vozi bos. Jeseničnik tudi to odsvetuje, ker:

Najprimernejše obuvalo za vožnjo avtomobila je tako, kot pravi inštruktor varne vožnje, športni copat oziroma obuvalo, ki se stopalu dobro prilagaja, ki nima predebelega podplata in ki nudi dosti opore, medtem ko pritiskamo stopalke. (KR)