avgust 29, 2023

Slovenija je dobila prvo gozdarsko kraljico

Slovenija je dobila prvo gozdarsko kraljico. Izbor je pripravilo podjetje iz Šmarja pri Jelšah Pišek – Vitli Krpan, naziv je šel v okolico Ljubljane. Andrejo Vidmar smo povabili tudi pred mikrofon Štajerskega vala.

Andreja Vidmar je zmagala v izboru za gozdarsko kraljico. (Foto: Vitli Krpan)

Prvo gozdarsko kraljico Slovenije so okronali na mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu Agra, ki bo v Gornji Radgoni še do četrtka. Krono so nadeli 20-letni študentki Andreji Vidmar z južnega dela Ljubljanskega barja, prihaja s kmetije, ki se ukvarja z govederejo, gojenjem kokoši nesnic in čebelarstvom.
Obleko zmagovalke je oblikovala oblikovalka iz naših krajev, Urša Drofenik. (Foto: Vitli Krpan)

Slovenija gozdarske kraljice doslej še ni imela. »V današnjem svetu, kjer se spopadamo z izzivi podnebnih sprememb je aktivno upravljanje z gozdovi ključnega pomena. Vsak izmed nas ima odgovornost, da prispeva k ohranjanju gozdov. V naših rokah je moč, da oblikujemo prihodnost, v kateri bodo gozdovi še naprej igrali ključno vlogo v našem življenju,« je ob izboru med drugim povedal Aleš Hvalc, izvršni direktor podjetja Pišek – Vitli Krpan, ki je eno najprepoznavnejših podjetij v panogi gozdarske mehanizacije na svetu in je med drugim slovenska zlata gazela leta 2022. Izbor gozdarske kraljice, ki bo med drugim promovirala trajnostni odnos do narave in gozdov ter gozdarski poklic, so v šmarskem podjetju pripravili v sodelovanju z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije.

Pogovoru z Andrejo Vidmar, prvo gozdarsko kraljico Slovenije, se je pogovarjala Katja Žolgar. Prisluhnite v spodnjem posnetku.


Gozdarsko kraljico so okronali tudi v družbi ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irene Šinko. (Foto: Vitli Krpan)