marec 8, 2022

V Sloveniji je največ Marij

Mednarodni dan žensk - kaj kaže statistika?

Na današnji 8. marec praznujemo mednarodni dan žensk. Pobudo za praznik je leta 1910 dala nemška borka za pravice žensk, Clara Zetkin, v Sloveniji pa je dan žena postal splošno razširjen po letu 1945. Statistični urad Republike Slovenije (SURS) je zbral nekaj podatkov o ženskah v Sloveniji v letu 2021.

Danes praznujejo vse ženske.

Po podatkih SURS-a je v Sloveniji žensk nekoliko manj kot moških. Celotne ženske populacije je 49,8 odstotka, moške pa 50,2 odstotka. V Evropski uniji so le še tri države, v katerih je moških več kot žensk. To so Malta, Luksemburg in Švedska.

Najpogostejše žensko ime ostaja Marija, temu pa sledita še Ana in Maja. Deklice, rojene leta 2020, so bile poimenovane z več kot tisoč različnimi imeni. Največ novorojenih deklic nosi ime Ema, Zala ali Mia.

Povprečna starost prebivalcev Slovenije z leti narašča. Prebivalke Slovenije so v povprečju stare 45,1 leta, kar je skoraj tri leta več od povprečne starosti moških.

Mater, ki živijo same z otrokom, je v Sloveniji skoraj 110.000. Očetov, ki živijo sami z otrokom, pa je le nekaj manj kot 27.000. SURS ugotavlja tudi, da v zadnjih letih narašča število sklenitev istospolnih partnerskih zvez. V letu 2020 je bilo teh 47, od tega 26 med ženskami in 21 med moškimi.

Podatki kažejo tudi na to, da se spreminja izobrazba žensk. V zadnjih desetih letih je delež žensk s samo osnovnošolsko oziroma srednješolsko izobrazbo upadel, narašča pa delež terciarno izobraženih žensk.

Kako pa je glede enakosti med spoloma glede plačila? Slovenija je po podatkih Eurostata ena izmed držav Evropske unije z najmanjšo plačno vrzeljo med spoloma. Povprečna mesečna bruto plača je bila predlani za ženske 1.912 evrov, za moške pa 1.955 evrov. Manjšo vrzel so imeli le še v Luksemburgu in Romuniji. (KK)