februar 16, 2024

Bo Šmarje le dobilo satelitski urgentni center?

Vlada je včeraj sprejela uredbo Ministrstva za zdravje, ki med drugim prinaša podlago za vzpostavitev satelitskih urgentnih centrov. Predvideva jih 15, med njimi je tudi center v sklopu Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah. Projekt je načrtovan že nekaj let, je zdaj pred dejansko realizacijo?

V državi je načrtovanih 15 satelitskih urgentnih centrov (Foto: Pixabay)

Z uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja za leto 2024 je vlada vzpostavila kriterije za določitev lokacij satelitskih urgentnih centrov (SUC). Šmarski je načrtovan že nekaj let, služil pa bi za oskrbo območja Kozjanskega in Obsotelja. Za satelitski urgentni center je že bila izbrana tudi lokacija v Mestinju. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel razlaga:

Z uredbo je predviden tudi t. i. srečevalni sistem, ki v Šmarju pri Jelšah že živi. O njem ministrica pravi:

Ministrstvo: postopke za financiranje bomo začeli letos

Zaradi načrtovane razbremenitve zdravnika se bo po pričakovanjih ministrice povečala tudi njegova razpoložljivost v ambulanti. Kot je pred časom v Šmarju pri Jelšah dejal sekretar Ministrstva za zdravje Denis Kordež, uredba zajema tudi tehnične standarde, ki bodo nato podlaga za prijavo na razpise. Kot so za naš radio pojasnili na Ministrstvu za zdravje, se bodo postopki za financiranje SUC začeli izvajati letos, časovnica pa je, kot so zapisali, odvisna tudi od lokalne skupnosti. Šmarska občina je v ta namen sicer že predala zemljišče in uredila podrobni prostorski načrt.

Po vsej državi vlada sicer predvideva še 14 urgentnih centrov, med drugim so predvideni zdravstveni domovi Kočevje, Postojna, Tolmin, Sežana, Idrija, Ilirska Bistrica, Sevnica, Kranj, Velenje, Litija, Črnomelj, Škofja Loka, Domžale in skupni urgentni center za ZD Ivančna Gorica in ZD Grosuplje. (ViP)

POVEZANE VSEBINE

URGENTNI CENTER TUDI ZA OBSOTELJE IN KOZJANSKO - KJE IN KDAJ?