oktober 10, 2023

Dan duševnega zdravja – kaj lahko naredim, da mi bo lažje?

Današnji 10. oktober je svetovni dan duševnega zdravja. Ne le en dan, slovenska vlada je celotno letošnje leto razglasila za slovensko leto duševnega zdravja. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je za vse devetošolke in devetošolce v okviru programa za duševno zdravje mladih ponatisnili priročnik Kaj lahko naredim, da mi bo lažje.

Priročnik za mladostnike. V tem šolskem letu ga bodo prejeli vsi devetošolci in devetošolke.

Svetovni dan duševnega zdravja poudarja pomen sodelovanja in povezovanja vseh v prizadevanjih za preprečevanje, prepoznavanje in zdravljenje duševnih težav in motenj ter krepitev dobrega duševnega zdravja vseh prebivalcev.

»Duševno zdrav pomeni biti zadovoljen do neke mere s samim seboj, udejanjat svoje potenciale, prispevat k skupnosti, v kateri živimo, in se tudi uspešno soočati z izzivi ali problemi, ki jih življenje prinaša,« razlaga prim. Nuša Konec Juričič iz celjske enote NIJZ.

Stres, anksioznost, depresija
Med najpogostejšimi duševnimi stiskami pa strokovnjakinja za duševno zdravje našteva različne stresne motnje in težave v prilaganju na nove situacije, anksiozne motnje različnega spektra ter depresija. Še podrobneje razlaga:

Priročnik za mladostnike
Za mladostnike so na NIJZ za vse devetošolke in devetošolce v tem šolskem letu ponatisnili priročnik Kaj lahko naredim, da mi bo lažje. Kot razlagajo, je nekakšen hibrid med klasično knjigo in spletiščem #Tosemjaz, v njem so tudi QR kode, ki mladega bralca vodijo do koristnih spletnih rubrik in zvočnih posnetkov – vodenih izkustvenih vaj za samopomoč. »Mladostnike opogumlja in jim približa univerzalne veščine za lažji vsakdan,« pravijo na NIJZ. Nuša Konec Juričič o njem še razlaga:

Nuša Konec Juričič mladim, ki se znajdejo v stiski, še svetuje:

Sicer pa ob duševni stiski obstaja več prvih virov pomoči, tako za otroke in mladostnike kot odrasle. Najdete jih na spletni strani MIRA, nacionalni program duševnega zdravja.

Na Štajerskem valu smo pred kratkim tudi podrobneje predstavili centre za krepitev zdravja odraslih, ki delujejo tudi v naših krajih, podali smo izkušnje Centra za krepitev zdravja odraslih Šentjur, ki nudi pomoč občinam celotnega Obsotelja in Kozajsnekga ter tudi občanom občine Slovenske Konjice, prisluhnete lahko TUKAJ. (AD)