julij 20, 2022

Epidemiološka slika se slabša, v celjski bolnišnici omejitev obiskov

Pozivi k solidarnosti in upoštevanju ukrepov za zajezitev covida

Epidemiološka slika se slabša, po ocenah je število prebivalcev Slovenije, ki trenutno prebolevajo covid-19, preseglo 20.000. Samo včeraj so potrdili 1821 novih okužb. V Splošni bolnišnici Celje so močno omejili obiske, že nekaj časa so tudi znova obvezne obrazne zaščitna maske, težave povzročajo tudi okužbe zdravstvenega osebja.

Če imate katerikoli znak, ki bi lahko pomenil okužbo s covidom-19, se samotestirajte. V primeru pozitivnega testa pokličite svojega zdravnika. (Foto: Štajerski val)

Obiski dovoljeni le izjemoma
V celjski bolnišnici so zaradi poslabšanja epidemiološke situacije še dodatno omejili obiske. Dovoljeni so le:
- obiski pri kritično bolnih, umirajočih pacientih, ki jih mora odobriti zdravnik;
- obiski pri otrocih, ki so sami hospitalizirani na Otroškem oddelku in ORL oddelku in jih lahko hkrati obiščeta oba starša ali skrbnika, ki sta zdrava, in sicer vsak dan med 14. in 18. uro, trajajo lahko do pol ure:
- obiski očetov novorojenčkov, ki lahko mamice z novorojenčki obiščejo za 15 minut vsak dan med 15.30 in 16. uro.
Dovoljeno je tudi spremstvo porodnice pri porodu.

Vdor virusa v bolnišnico, zbolevajo tudi zaposleni
Zakaj omejitve, razlaga strokovni direktor bolnišnice Franc Vindišar:

In koliko pacientov s covidom ali pa zaradi njega trenutno zdravijo v celjski bolnišnici?


Tudi v celjski bolnišnici so že imeli vdore covida v 4 internistične oddelke, nekaj dodatnih težav v času dopustov povzročajo tudi okužbe zaposlenih. (Foto: Štajerski val) 

Tudi omikron je lahko nevaren

Da hitro širjenje virusa čim bolj omejimo, je treba spoštovati osnovne ukrepe, ki jih že dobro poznamo z minulih valov. Zdravstveni strokovnjaki ob tem poudarjajo, da tudi različica omikron lahko predstavlja nevarnost predvsem za starejše osebe in kronične bolnike. Vindišar tako poziva:

Aktualno epidmiološko situacijo v državi lahko spremljate na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, podatke najdete TUKAJ. (AD)