januar 18, 2022

Iz celjske bolnišnice: omikron močno oklestil zdravstveni kader

Število okužb s covidom-19 še vedno raste, povečuje se tudi število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo. V Splošni bolnišnici Celje na današnji dan zdravijo 44 bolnikov s koronavirusom, 10 jih potrebuje intenzivno terapijo, ob tem pa zaradi izjemnega širjenja omikrona v bolnišnici opozarjajo na hudo kadrovsko stisko.

V celjski bolnišnici je zaradi bolniških odsotnosti in karanten odsotnih vedno več medicinskih sester in zdravnikov. (Foto: Radio Štajerski val)

„Omikron trenutno ne povzroča tako velikega števila hudo bolnih, ki bi nam polnili bolnišnične kapacitete. Smo na dveh tretjinah razpoložljivih kapacitet in zmoremo,“ je za naš radio povedal v. d. strokovnega direktorja Splošne bolnišnice Celje Radko Komadina, a je ob tem opozoril, da je težava, ker se omikron širi v valovih. „En dan bolj obremeni eno regijo, drugi dan drugo in danes se s številnimi hospitalizacijami zaradi koronavirusa soočajo v UKC Ljubljana,“ je dodal Komadina in izpostavil, da pa se v Celju spopadajo z drugo težavo, hudo kadrovsko stisko v bolnišnici:

Zadeve dodatno otežuje vse večji priliv akutno bolnih v urgentnem centru. Komadina pojasnjuje:

Glede kadrovskega pomanjkanja, ki ga povzročajo bolniške odsotnosti in karantene, še pravi:

Zato se tudi v celjski bolnišnici pridružujejo pozivom ostale zdravstvene stroke, naj ljudje virusa, kljub blažjim simptomom, ne jemljejo zlahka. Komadina poziva:

(NS)