januar 9, 2024

Stavka zdravnikov, kako jo občutijo pacienti?

Na današnji torek je celodnevna opozorilna stavka zdravnikov in zobozdravnikov. Kaj to pomeni za paciente?

Kljub stavki čakalnice ne bodo povsem prazne, saj so zdravniki in zobozdravniki določeno zdravstven oskrbo dolžni zagotavljati. (Foto: arhiv Štajerskega vala)

Zdravniški sindikat Fides je vladno stran včeraj znova povabil na pogajanja, a se jih ni udeležila. Tako je sindikat izvedel napovedano opozorilno stavko zdravnikov in zobozdravnikov. Trajala bo med 7. in 21. uro. Pridružili naj bi se ji v večini zdravstvenih zavodov v državi. Vsi morajo sicer med stavko zagotavljati zdravstveno oskrbo, ki je določena z zakonom. Fides vlado še naprej poziva k oblikovanju pogajalske skupine in k dejanskim pogajanjem.

Kako je delo organizirano v celjski bolnišnici?
Kako je delo na dan stavke organizirano v največji zdravstveni ustanovi na Celjskem, v Splošni bolnišnici Celje? Kot so nam sporočili, je zagotovljeno izvajanje tistih zdravstvenih storitev, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt. Pri tem naštevajo, da je poskrbljeno zlasti za:

1. zdravljenje vročinski stanj in infekcij,
2. zdravljenje poškodb in zastrupitev,
3. zdravljenje kroničnih bolezni, če bi njihova opustitev neposredno povzročila poslabšanje zdravstvenega stanja, invalidnost, druge trajne okvare zdravja ali smrt,
4. druge storitve nujne zdravniške pomoči,
5. opravljanje triažnih pregledov,
6. predpisovanje zdravil in pripomočkov za zdravljenje stanj iz prejšnjih točk.

Poleg tega v celjski bolnišnici, kot prav tako določa zakon, zagotavljajo tudi vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti, za bolnike, starejše od 65 let, ter za nosečnice in porodnice. Prav tako bodo izvajali ukrepe za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.

»Vsi pacienti, ki imajo v času stavke termin za obravnavo v bolnišnici, bodo obravnavani. V primeru, da njihova obravnava ne sodi med zakonsko obvezne, bodo po triažnem pregledu v ambulanti dobili informacijo o novem terminu obravnave,« so še sporočili iz celjske bolnišnice, kjer še dodajajo, da lahko na dan stavke prihaja tudi do časovnih zamikov v obravnavi pacientov.

Stavka tudi v zdravstvenih domovih 
Opozorilna stavka je tudi v zdravstvenih domovih. 

V Zdravstvenem domu Celje so v sporočilu za javnost zapisali: »V času enodnevne opozorilne stavke zdravnikov in zobozdravnikov bomo zagotavljali nujne zdravstvene storitve ter minimum delovnega procesa v (najmanj) štirih ambulantah družinske medicine za obravnavo pacientov starejših od 65 let ter vse bolnike z akutnimi bolezenskimi stanji, ki jih ne bo možno prenaročiti. Vsi, ki jih bodo prenaročali, bodo dobili nov termin. Oskrba onkoloških bolnikov, nosečnic in porodnic, otrok do 18. leta in starejših od 65. leta starosti, specialistično in mladinsko zobozdravstvo ter ambulante specialistične dejavnosti bodo potekali nemoteno, prav tako bo zagotovljena zdravstvena oskrba vseh nujnih stanj.«

Tudi v Zdravstvenem domu Šmarje pri Jelšah zagotavljajo vse storitve, ki jih morajo v primeru stavke, ostalo delo pa je okrnjeno. Kot so nam sporočili pred stavko, bodo izvajali triažne postopke, kjer bodo določili, ali mora biti pacient pregledan na dan stavke. Koliko zdravnikov in zobozdravnikov se pridružuje stavki, to jutro še niso mogli sporočiti, saj pravijo, da se lahko vsak posameznik sam - tudi med stavko - odloči, ali bo stavkal ali ne, svojo odločitev pa lahko tudi spreminja. 

Iz Zdravstvenega doma Slovenska Bistrica so nam sporočili: »V času stavke bomo opravljali vse storitve po ustaljenem urniku s tem, da bodo administrativne zadeve urejene v zakonsko določenem času in ne takoj. Naročanje na termin ne bo mogoče, bodo pa opravljene vse nujne storitve.«

V Zdravstvenem domu Velenje pravijo, da njihovi zdravniki in zobozdravniki stavko podpirajo in se pridružujejo stavkovnim zahtevam, je pa odločitev za stavko prostovoljna odločitev vsakega zaposlenega. »V ambulantah splošne/družinske medicine in specialističnih ambulantah bo delo potekalo nemoteno. Spremenjen način dela bo v enoti zobozdravstva odraslih. O spremembah naročenih terminov bodo pacienti pravočasno obveščeni,« sporočajo iz Zdravstvenega doma Velenje.

Zdravstveni dom Laško na je sporočil: »Stavki so se pridružili zdravnike splošne/družinske medicine ter zobozdravniki. Organizirana bo ambulanta, kjer bodo izvajane vse z zakonom predpisane storitve, ginekologija in pediatrija bosta delovali nemoteno, prav tako urgentna dejavnost. Uredili smo triažno pot za vse paciente, ki bi nas potrebovali. Vsi naročeni pacienti so bili prenaročeni in o tem telefonsko obveščeni. Vse ambulante splošne/družinske medicine bodo administrativne, se pravi dosegljive na telefon in elektronsko pošto.«

Iz ostalih zdravstvenih domov v naši regiji odgovore na naše vprašanje, ali se pridružujejo morebitni stavki in kako so jo organizirali, nismo prejeli. 

Smo pa pri Zdravstvenem domu v Šentjur to dopoldne preverili, ali so pacienti stavko kakorkoli občutili: 



Kaj pa pacienti sicer menijo o stavki zdravnikov in zobozdravnikov? Jo podpirajo ali ji nasprotujejo? 



Današnja stavka zdravnikov in zobozdravnikov je po mnenju ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel sicer nepotrebna. Potem ko je vlada včeraj imenovala pogajalsko skupino, je po besedah ministrice verjetno, da se bodo pogajanja z zdravniškim sindikatom Fides začela že danes. Če dogovorov ne bo, v Fidesu sicer napovedujejo, da bodo s 15. januarjem začeli stavko, ki bo trajala do preklica. (AD, VP)