februar 27, 2022

KORONAVIRUS: V državi 43.665 aktivno okuženih

V tem februarskem tednu bomo po 23 mesecih boja s koronavirusom lažje zadihali. Vlada je odpravila večino ukrepov v boju proti epidemiji. Kateri ostajajo in kakšno je aktualno stanje, preverjamo v tej novici.

NEDELJA, 27. 2. 2021

SLOVENIJA - Sobota je ob 789 opravljenih PCR in 6.026 hitrih antigenskih testih prinesla 901 okužbo z novim koronavirusom. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v državi 43.665 aktivno okuženih oseb, torej 3397 manj kot dan prej. Zmanjšala se je tudi 14-dnevna pojavnost virusa, ki zdaj znaša 2.072,2 na 100.000 prebivalcev. V bolnišnični oskrbi je 526 oseb, na intenzivni negi 108. Življenje je po podatkih Sledilnika izgubilo 15 oseb.

SOBOTA, 26. 2. 2021

SLOVENIJA - V petek so v državi potrdili 2.154 primerov okužb z novim koronavirusom. Stanje epidemije se tako še naprej vidno izboljšuje. Hospitaliziranih je 595 oseb, 117 na intenzivni negi. Boj z boleznijo je izgubilo sedem oseb. 

PETEK, 25. 2. 2021

SLOVENIJA - V državi so včeraj ob 1.764 PCR testih in 11.837 hitrih antigenskih testih potrdili 1911 novih okužb s koronavirusom. Trenutno je v državi aktivnih 52.701 primerov okužbe. V bolnišnicah je 595 covidnih bolnikov, med njimi 117 na oddelkih intenzivne nege. Umrlo je še 7 oseb.

SLOVENSKE KONJICE - Umirjanje epidemiološke situacije v državi občutijo tudi zdravstveni domovi. V Zdravstvenem domu Slovenske Konjice je cepljenje proti covidu le še enkrat tedensko, testiranje pa je vsak dan, razen b nedeljah. Te dni opravijo približno 50 odstotkov testov manj kot pred nekaj tedni, cepijo za od 50 do 70 odstotkov manj oseb. Direktor Dejan Verhovšek tako pravi o petem valu in trenutnem stanju:

Kdaj pa bodo nadoknadili izpad?

Zato ocenjuje, da so vrh petega vala precej dobro prekrmarili.

ČETRTEK, 24. 2. 2021

EUEvropska agencija za zdravila - Ema - je danes priporočila, da se tretji, poživitveni odmerek cepiva Pfizerja in BioNTecha proti covIdu-19 v Evropski uniji odobri tudi za otroke od 12. leta starosti. Svoje stališče bo sedaj posredovala Evropski komisiji, ki bo kmalu objavila dokončno odločitev, a ob tem poudarjajo, da bodo države članice same odločile, ali bodo uvedle cepljenje s tretjim odmerkom za omenjeno starostno skupino.

CELJSKO
- V Splošni bolnišnici Celje po podatkih Sledilnika za covid zdravijo 60 covid bolnikov, pri 40 med njimi je covid vodilna diagnoza. 5 okuženih potrebuje intenzivno terapijo. 


SLOVENIJA
- Včeraj so v Sloveniji potrdili 2336 okužb z novim koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v državi trenutno 58.264 primerov aktivnih okužb, kar je 9817 manj kot dan prej. V bolnišnicah zdravijo 638 covid bolnikov, med njimi je pri 478 covid vodilna diagnoza. Včerajšnja sreda je zahtevala 10 življenj okuženih. 


CELJE
- Cepilni center Zdravstvenega doma Celje bo danes še zadnjič v dvorani Zlatorog. Nato se seli v prostore nekdanje fizioterapije v zdravstvenem domu. Prav tako so iz dvorane Zlatorog v celjski zdravstveni dom preselili testirno mesto. Vodja zdravstvene nege Doroteja Štruc pravi, da se je situacija v zadnjih dneh precej umirila. Razlaga:

Ob upadu števila testiranj so lahko znova zagnali preventivno dejavnost, ki je v zadnjih dveh letih imela kar nekaj prekinitev. Kakšni pa so zdaj pogoji za vstop v zdravstveni dom?

Pri tem pa še vedno v veljavi ostaja upoštevanje higienskih pravi - nošenje zaščitne maske, ohranjanje razdalje in higiena rok.

SREDA, 23. 2. 2021

SLOVENIJA - V torek so v Sloveniji ob 2170 PCR-testih in 13.324 hitrih antigenskih testih potrdili 2372 okužb z novim koronavirusom, kar je 107 okužb z novim koronavirusom več kot dan prej. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 3002, kar je 328 manj kot dan prej, tudi število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev še naprej upada in trenutno znaša 3226, kar je 129 manj kot dan prej. Na navadnih oddelkih je zaradi covida-19 hospitaliziranih 398 bolnikov, na intenzivnih oddelkih pa 98, je objavila vlada. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v državi trenutno 68.081 primerov aktivnih okužb, kar je 2700 manj kot dan prej.


SLOVENIJA - Državni zbor je podprl zakon o interventnih ukrepih za podporo trga dela, ki omogoča povečan obseg občasnega in začasnega dela upokojencev. Ta se bo z največ 60 ur na koledarski mesec zvišal na 90 ur mesečno. Upokojenec lahko po novem dela opravlja tudi 120 ur mesečno, a največ trikrat letno. Zakon naslavlja problematiko pomanjkanja delovne sile zaradi številnih bolniških odsotnosti in karanten v času covida-19. Ureditev bo veljala do konca leta, možnosti podaljšanja ni. Pristojno ministrstvo bo sicer novi začasni zakonski ureditvi prilagodilo tudi odredbo o višini urne postavke in višini dohodka za opravljeno začasno in občasno delo upokojencev.

TOREK, 22. 2. 2021

EVROPSKA UNIJA - Evropska komisija je sklenila, da je izdajanje digitalnih covidnih potrdil v članicah odslej mogoče tudi na podlagi rezultatov hitrih antigenskih testov. Doslej so namreč potrdilo o prebolelosti covida-19 članice izdajale samo na podlagi PCR testov. Potrdila o prebolelem covidu na podlagi hitrih testov bodo v članicah lahko izdajali tudi za nazaj, in sicer na podlagi testiranj, opravljenih od 1. oktobra lani. Ob tem je Evropska komisija pozdravila posodobljena priporočila glede omejitev nenujnih potovanj iz tretjih držav, ki jih je danes sprejel Svet Evropske unije.

SLOVENIJA - Kot je znano, je vlada s tem tednom sprostila več protikoronskih ukrepov. Kot je danes povedal minister za zdravje Janez Poklukar, je pri sproščanju poleg predlogov zdravstvene stroke upoštevala tudi širše družbene vidike, predvsem pandmesko izčrpanost in enostavnost implementacije ukrepov po skoraj dveh letih borbe z virusom. Pri tem pa je Poklukar napovedal, da bodo, če se epidemična slika ne bo poslabšala in bo to podprla tudi stroka, razmislili tudi o spremembi pravil glede nošenja zaščitnih mask v šoli. S spreminjanjem ukrepov po njegovih besedah v ospredje prihaja vse večja odgovornosti posameznika pri upravljanju epidemije. Verjame, da lahko, če bomo odgovorni, še naprej postopno sproščamo ukrepe.

SLOVENIJA - Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je včeraj izdal spremenjeno odredbo o posebnih ukrepih iz zakona o sodiščih. Tako izpolnjevanje pogoja PCT za obiskovalce sodišč od danes ni več potrebno. Spremenjena odredba je bila objavljena v Uradnem listu. Tudi na sodiščih pa v veljavi ostajajo splošni ukrepi - med njimi obvezna samoizolacija v primeru suma okužbe, uporaba zaščitnih mask v zaprtih prostorih, ohranjanje medosebne razdalje, razkuževanje rok in prezračevanje ter spoštovanje drugih priporočil NIJZ. Ob tem pa sodišča strankam, njihovim pooblaščencem in drugim osebam še vedno priporočajo uporabo modernejših načinov poslovanja s sodišči, denimo vlaganje vlog preko portala eSodstvo v postopkih, kjer je to mogoče.

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj ob 2326 PCR testih potrdili 416 novih okužb, pozitivnih je bilo 17,9 odstotka brisov. Od 20.627 opravljenih hitrih antigenskih testov je bilo pozitivnih 1819 oziroma 8,8 odstotka testov. V državi je trenutno 70.796 aktivnih primerov okužbe. Bolnišnično zdravljenje potrebuje 693 bolnikov s covidom-19, med njimi je 111 pacientov v oddelkih intenzivne nege. Umrlo je še 14 oseb.

PONEDELJEK, 21. 2. 2021

CELJE - Iz Splošne bolnišnice Celje sporočajo, da bodo pacienti, ki prihajajo na specialistično ambulantno obravnavo in ne izpolnjujejo pogoja cepljenosti ali prebolelosti covida-19 zaradi sprostitve ukrepov v bolnišnico lahko vstopali na podlagi epidemiološke triaže. Ta bo opravljena na vhodih v bolnišnico. Za določene visoko rizične preglede, pri katerih je tveganje za prenos okužbe večje, bodo še naprej izvajali testiranje v bolnišnici. Pacienti, ki bodo takšno testiranje pred pregledom morali opraviti, bodo s tem seznanjeni že v vabilu na specialistični pregled ali diagnostični poseg. Tudi v novi uredbi pa ostaja obvezno testiranje pacientov ob sprejemu v bolnišnico. Obiskovalci, ki v skladu z izjemami lahko obiščejo hospitalizirane paciente, pa morajo tako kot zaposleni še naprej izpolnjevati PCT pogoj, saj vstopajo na akutne bolnišnične oddelke, na katerih morajo tveganje za vdor okužbe zmanjšati v največji možni meri. Vse paciente, ki bodo v celjsko bolnišnico prihajali na naročene preglede prosijo, da na preglede ne prihajajo, če imajo znake okužbe s koronavirusom ali so bili izpostavljeni primeru covida19. Prav tako je v bolnišnici še vedno obvezno nošenje obraznih zaščitnih mask.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji potrdili 2.008 okužb z novim koronavirusom. Na navadnih oddelkih je zaradi covida-19 hospitaliziranih 423 bolnikov, na intenzivnih oddelkih pa 103. Skupno število hospitaliziranih s potrjeno okužbo je 841, kar je tri manj kot dan prej. Po podatkih vlade je včeraj umrlo še 19 bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v državi trenutno 79.662 primerov aktivnih okužb.

SLOVENIJA - Ob umirjanju epidemije covida-19 je današnji dan prinesel precejšnje sproščanje omejitvenih ukrepov. Od danes razen v zdravstvu, socialnem varstvu in zaporih izpolnjevanje pogoja PCT - preboleli, cepljeni ali testirani - ni več potrebno. V šolah je odpravljeno samotestiranje, ostajajo pa obvezne maske. Te so še naprej obvezne tudi pri gibanju v zaprtih javnih prostorih. Odpravljene so tudi vse epidemiološke omejitve v industriji, trgovini, turizmu in gostinstvu in drugih storitvenih dejavnostih. Izpolnjevanje pogoja PCT tako ne bo treba več dokazovati, sproščajo se omejitve delovnega časa lokalov, odpirajo se nočni klubi, v storitvenih dejavnostih pa ne veljajo več omejitve pri številu ljudi. Vlada je na sobotni seji tudi odločila, da se končuje brezplačno testiranje s hitrimi antigenskimi testi in samotesti. Državni proračun bo kril testiranje le še v dejavnostih, kjer se bo to zahtevalo. Minister za zdravje Janez Poklukar kljub sproščanju ukrepov poziva k nadaljnjemu odgovornemu ravnanju. Še naprej je treba upoštevati splošna pravila uporabe zaščitnih mask, razkuževanja rok, medosebne razdalje in zračenja prostorov.

Kaj je zaznamovalo minuli teden, lahko preverite TUKAJ.