februar 20, 2022

KORONAVIRUS: V bolnišnicah 703 covidni bolniki

Število okužb s covidom-19 vendarle nekoliko upada. Bo to prineslo rahljanje ukrepov? Dogajanje spremljamo na tej spletni novici, pa tudi v radijskih novicah, vsako polno uro.

Covid-19 še vedno kroji naša življenja. (Foto: Pixabay)

NEDELJA, 20. 2. 2022

SLOVENIJA - Včeraj so pri nas opravili 1125 PCR testov, med njimi je bilo pozitivnih 10,4 odstotka oziroma 117 brisov. Ob 56.949 hitrih antigenskih testih pa so potrdili 2149 novih okužb, tako je bilo pozitivnih 3,8 odstotka hitrih testov. V državi je trenutno 83.219 aktivnih okužb. 703 bolniki s covidom potrebujejo bolnišnično oskrbo, med njimi je 110 bolnikov v oddelkih intenzivne nege. Umrlo je še 18 oseb.

SOBOTA, 19. 2. 2022

SLOVENIJA - Vlada na včerajšnji seji ni sprostila ukrepov v boju proti novemu koronavirusu, je pa to storila na sobotni seji. Po besedah zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja bo pogoj PCT od ponedeljka obvezen le še v bolnišnicah, nastanitvenih zavodih socialnega varstva in v zaporih. Ukinja se tudi samotestiranje v šolah, kjer pa je še vedno zahtevana uporaba zaščitnih mask. Končuje se tudi brezplačno testiranje s hitrimi antigenskimi testi in samotesti. Proračun bo kril brezplačno testiranje le v dejavnostih, kjer se bo to zahtevalo. Poklukar je ob tem vse ljudi pozval, naj kljub sprostitvi navedenih ukrepov ravnajo odgovorno. "Neizmerno sem vesel, da smo prišli do točke, ko se lahko naše življenje spet začne vračati v normalne tire. 23 mesecev smo bili soočeni z nepredvidljivostjo, strahom, negotovostjo, izjemnimi napori in odrekanji vsakega izmed vas. Iskrena zahvala," je še dejal na novinarski konferenci po seji vlade. Še več o seji vlade izveste TUKAJ

SAVINJSKA REGIJA
- Na Celjskem so včeraj največ okužb potrdili v občini Celje, 81. V Velenju jih je bilo 52, v Šentjurju 36, v Laškem in Šmarju pri Jelšah po 27 ter v Žalcu 25. Podatke za ostale občine najdete TUKAJ. V celjski bolnišnici so to jutro zdravili 68 covid bolnikov, med njimi 6 na intenzivni terapiji. 


SLOVENIJA
- Včeraj so v Sloveniji potrdili 3731 okužb s covidom-19. Po ocenah je trenutno v vsej državi okoli 88.500 aktivnih okužb. V bolnišnicah je 689 covid bolnikov. pri skoraj 500 med njimi je covid vodilna diagnoza. Včerajšnji petek je zahteval življenja 10 okuženih oseb. Še več podatkov je razvidnih v spodnji vladni grafiki: 
 


SLOVENIJA -
Po odločitvi vlade od danes osebam po tesnem stiku z okuženo osebo ni treba več v karanteno. Na NIJZ pa ob tem poudarjajo, da osebam, ki so bile v karanteno napotene do vključno včeraj, ta ne bo predčasno prekinjena in bo veljala do izteka. 


SLOVENIJA
- Poleg odprave karanten po tveganih stikih je včerajšnja odločitev vlade prinesla še eno novost. Vstop v Slovenijo, ki je bil doslej zaradi pandemije covida-19 pogojen z izpolnjevanjem pogoja PCT - preboleli, cepljen proti covidu-19 ali negativni test na okužbo z novim koronavirusom -, ni več omejen. Kdaj bo začel veljati ta odlok, še ni znano.


PETEK, 18. 2. 2022

SLOVENIJA - Od jutrišnje sobote posamezniku v primeru tveganega stika z okuženim s koronavirusom ne bo več treba v karanteno, je po seji vlade sporočil minister za zdravje Janez Poklukar: 



Je pa podano priporočilo, da se oseba sedem dni po zadnjem tveganem stiku z okuženo osebo v skupnem gospodinjstvu samotestira na novi koronavirus
.

Kljub napovedim in pričakovanjem pa se vlada danes še ni odločila za rahljanje ukrepov. Po Poklukarjevih besedah je bila razprava široka, zato so točko seje o sproščanju drugih epidemičnih ukrepov prekinili. Kot je napovedal, bo glede na hitro spreminjajoče se epidemične razmere tako stroka kot vlada opravila dodaten krog posvetovanj.


SLOVENIJA - 
Vlada bo popoldne odločala o sproščanju trenutno veljavnih protikoronskih ukrepov. Novosti naj bi predstavili na novinarski konferenci po seji. Vlada naj bi o rahljanju ukrepov odločala že včeraj, a te točke na dopisni seji ni bilo. Po poročanju nekaterih medijev se je zapletlo zaradi zahtev gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki si želi širšega rahljanja ukrepov, kot so ga v torek predlagali predstavniki zdravstva. Spomnimo, strokovna skupina je predlagala ukinitev pogoja PCT v bankah, poštah, upravnih enotah in trgovinah. Počivalšek pa je napovedal, da bo vladi predlagal podaljšanje obratovalnega časa gostinskih lokalov in pod določenimi pogoji tudi ponovno odprtje nočnih klubov in diskotek.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji ob 2394 PCR testih potrdili 403 nove okužbe, pozitivnih je bilo 16,8 % odvzetih brisov. Med hitrimi antigenskimi testi, ki jih je bilo 75.198 pa je bilo pozitivnih 4,5 odstotka oziroma 3368. V državi je trenutno aktivnih 96.412 okužb. Bolnišnično zdravljenje potrebujejo 704 bolniki s covidom, med njimi je 113 bolnikov na oddelkih intenzivne nege. Umrlo je še 21 oseb.

ČETRTEK, 17. 2. 2022 

SLOVENIJA - 
Vlada kljub nekaterim neuradnim napovedim danes ni sprejela odločitve glede rahljanja epidemičnih ukrepov. Pričakovati je bilo, da bo odločitev sprejela na današnji večerni dopisni seji. Po neuradnih informacijah STA je bila seja sicer sklicana, a vlada na njej ni razpravljala o epidemičnih ukrepih. Po poročanju N1 se je zapletlo zaradi zahtev gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki si želi širšega rahljanja ukrepov kot predstavniki zdravstva.

SLOVENIJA - 
V sredo je bilo potrjenih 4542 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih NIJZ-ja je v vsej državi 104.310 aktivnih okužb, kar je manj kot dan prej. V bolnišnicah zdravijo 736 okuženih, med njimi jih je 119 na intenzivni negi. 

SLOVENIJA - 
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije poziva k odpravi pogoja PCT tako za zaposlene kot za stranke v vseh storitvenih dejavnostih. Poziv so naslovili na zdravstvenega in gospodarskegga ministra, pri čemer navajajo, da se število okužb s covidom-19 zmanjšuje, malo gospodarstvo pa da se ob koronskih omejitvah sooča še s številnimi drugimi težavami, kot so visoke cene energentov, surovin in najemnin. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pravi:

Vlada naj bi danes razpravljala o predlogu strokovne svetovalne skupine, ki predlaga postopno sproščanje ukrepov – sprva le odpravo pogoja PCT v bankah, poštah, upravnih enotah, bencinskih servisih in trgovinah, ne pa tudi še v ostalih dejavnostih, kot so na primer frizerji in gostilne. 

SREDA, 16. 2. 2022

SLOVENIJA - Poročali smo, da je zdravstvena stroka včeraj sklenila, kako bo vladi predlagala sproščanje epidemioloških ukrepov - predlaga odpravo pogoja PCT v bankah, poštah, upravnih enotah in trgovinah. Epidemiologi pa predlagajo ukinitev karanten ob tveganih stikih z okuženimi ter zaustavitev epidemiološkega iskanja in obveščanja tveganih stikov okuženih. O predlaganem sproščanju mora odločati še vlada. Danes je premier Janez Janša na twitterju sicer zapisal, da bo v prihodnjih dneh in tednih skladno z izboljšano epidemiološko situacijo in predlogom predstavnikov zdravstva odpravljena ali zrahljana večina ukrepov.

SLOVENIJA - Včeraj so ob 2368 PCR testih in 79.503 hitrih antigenskih testih v Sloveniji potrdili 4716 okužb s koronavirusom. Hospitaliziranih je 756 bolnikov s covidom, med njimi 125 na oddelkih intenzivne nege. Umrlo je 14 oseb.

SLOVENIJA - Reprezentativni sindikati zdravstva in socialnega varstva ter zdravstvene nege tudi na včerajšnjem nadaljevanju pogajanj niso zbližali stališč glede sindikalnih stavkovnih zahtev, med drugim po zvišanju plač. Zato zaposleni danes stavkajo. V nekaterih zdravstvenih domovih in bolnišnicah nudijo le nujno medicinsko pomoč, nego in oskrbo. Delo v vseh socialnovarstvenih in posebnih socialnovarstvenih zavodih poteka kot ob nedeljah, tudi v zavodih za usposabljanje in varstveno-delovnih centrih so v času stavke opustili vse nenujne storitve, prav tako Centri za socialno delo zagotavljajo le nujna pooblastila. Med 10. in 16. uro bodo odprte le dežurne lekarne.

TOREK, 15. 2. 2022

SLOVENIJA - Epidemiološka slika je vse bolj spodbudna. Minister za zdravje Janez Poklukar glede na trenutne projekcije pričakuje, da bi se lahko sredi marca situacija že močno normalizirala. A to bo odvisno od števila bolnikov v bolnišnicah, poudarja minister. Strokovna skupina ter predstavniki zdravstva in zdravstvenega ministrstva so zato to popoldne govorili o postopnem sproščanju pogoja PCT, postopnem ukinjanu testiranja in rahljanju ukrepov na smučiščih, v gostinstvu in v prometu ter sproščanje ukrepov, ki veljajo za karantene. Strokovna skupina za covid-19 bo tako vladi predlagala določeno postopno sproščanje ukrepov. Vodja skupine Mateja Logar:

Predloge bodo pretresala še ministrstva. Predvidoma v četrtek pa bo o predlaganem sproščanju ukrepov odločala še vlada.

SLOVENIJA - Sekcija trgovcev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška in ministra za zdravje Janeza Poklukarja zopet pozvala k takojšnji odpravi pogoja PCT v specializiranih trgovinah. Kot poudarjajo, trgovinska dejavnost, sploh trgovina na drobno, že od uvedbe pogoja PCT septembra lani beleži drastičen upad prometa. Trgovci pa se soočajo tudi s težavami pri dobavi blaga in podražitvami energentov. Velik strošek je tudi kader, ki mora na vhodu preverjati pogoj PCT, je izpostavlja predsednik sekcije Primož Černic. Pri tem pa v sekciji opozarjajo, da je specializirano blago, denimo orodje, bela tehnika, tekstil, knjige, obutev, rože in podobno, na voljo tudi v nekaterih živilskih trgovinah. Te pa so izvzete iz vseh omejevalnih ukrepov, kar da specializirane trgovce postavlja v nekonkurenčen položaj.

SLOVENIJA - Kulturna združenja in organizacije so na več pristojnih strokovnih služb in na politične odločevalce naslovili pismo. Med drugim so ga prejeli predsednik republike, vlada, državni zbor in stranke. V njem 70 podpisnikov poziva, da vlada najkasneje do 21. februarja sprosti omejitve organiziranja in obiskovanja prireditev. Nato pa naj vlada v drugi fazi odpravi tudi preverjanje covid statusa ter poskrbi, da bo nošenje mask priporočeno in ne obvezno. Kot so zapisali, je po dveh letih zapiranja, odpovedovanja, prepovedi delovanja in delovanja pod nemogočimi pogoji čas, da prostori kulture in kvalitetnega druženja zopet na široko odprejo vrata publiki.

SLOVENIJA - Včeraj so pri nas opravili 2853 PCR testov in potrdili 586 novih okužb, pozitivnih je bilo 20,5 odstotka odvzetih brisov. Ob 109.352 hitrih antigenskih testih pa so potrdili 6536 novih okužb. V državi je trenutno 135.909 aktivnih okužb. V bolnišnicah je 770 covidnih bolnikov, med njimi 130 na oddelkih intenzivne nege. Umrlo je še 22 oseb.

SLOVENIJA - Minister za zdravje Janez Poklukar, strokovna skupina za covid-19 in predstavniki zdravstva bodo popoldne razpravljali o prilagajanju ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Kot je napovedala vodja skupine Mateja Logar, lahko pričakujemo sproščanje ukrepov, ni pa še znano kdaj, kje in v kolikšnem obsegu. Po neuradnih informacijah STA bodo udeleženci današnjega posveta med drugim razpravljali o možnostih postopnega ukinjanja pogoja PCT, pa tudi o možnosti popolne ukinitve karantene ob tveganem stiku z osebo, ki je okužena s koronavirusom. Že sedaj je sicer v veljavi več izjem od karantene. Zdravstveni minister je konec prejšnjega tedna sicer napovedal, da bodo vsi ukrepi občasno verjetno dvosmerni. To po njegovih besedah pomeni, da jih bo v določenih obdobjih v veljavi manj, ob poslabšanju razmer pa bo treba ponovno razmisliti o uvedbi kakšnega ukrepa.

PONEDELJEK, 14. 2. 2022


CELJE - Iz Splošne knjižnice Celje, kjer so v minulem obdobju poslovali brezstično, sporočajo, da so zaradi izboljšane kadrovske in splošne epidemiološke situacije z današnjim dnem znova prešli na poslovanje v običajnem obsegu. "Ponovno bo dostopno gradivo v prostem pristopu, uporabljali boste lahko časopisno in študijsko čitalnico, prostore za študij v 1. nadstropju ter računalniško učilnico. Knjižnica v Celju bo odprta po običajnem urniku, in sicer od ponedeljka do petka med 8. in 19. uro ter ob sobotah med 8. in 13. uro. Tudi krajevne enote bodo poslovale po običajnem urniku. Do preklica pa še vedno velja obveza izpolnjevanja pogoja PCT, ki ga bomo, kot običajno, preverjali ob vhodu v knjižnico. Prav tako je še vedno obvezno pravilno nošenje kirurške ali FFP2 zaščitne maske," sporočajo iz knjižnice. 

SLOVENIJA
- Na včerajšnjo nedeljo so v vsej državi potrdili 3601 novih okužb s covidom-19. Tako sedemdnevno kot 14-dnevno povprečje tako še naprej upadata. Aktivnih primerov je po ocenah nekaj več kot 140.000. 
 


SLOVENIJA
– Število okužb s covidom-19 vendarle upada. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v državi po zadnjih podatkih okoli 145.000 aktivnih okužb. Danes naj bi o sproščanju ukrepov razpravljala strokovna svetovalna skupina, jutri pa naj bi bilo razširjeno srečanje strokovnjakov in vlade. Po napovedih bo sproščanje sicer postopno, najprej v trgovinski dejavnosti. Precepljenost v Sloveniji je namreč še vedno nezadostna. Med celotno populacijo je 57,7-odstotna, starejših od 18 let pa je precepljenih 67,9 odstotka.

Kaj je zaznamovalo dogajanje v minulem tednu, preverite TUKAJ.