avgust 31, 2023

Napotki za starše otrok, ki prvič vstopajo v vrtec in šolo

Psihologinja staršem svetuje: bodite zgled in pokažite svoje veselje do sprememb

Prvi dan septembra, prvi dan novega šolskega leta, je za marsikoga velika prelomnica – predvsem za malčke, ki bodo prvič odšli v vrtec, ter za otroke, ki vstopajo v prvi razred osnovne šole. Nekaj napotkov je podala psihologinja Andreja Križan Lipnik.

Tako v vrtcih kot v šolah se začenja novo šolsko leto. Starši, bodite optimistični, a tudi pozorni na morebitne stiske otrok. (Foto: Pixabay)

»Starši otrokom v praksi pokažimo, kako mi sprejemamo spremembe. Ko mi pokažemo veselje, ko pokažemo, da se iskreno veselimo nečesa novega, novih priložnostih, ko govorimo spodbudno o novih stvareh, priložnostih v življenju, ko cenimo znanje, na pot katerega otrok vstopa, potem se otrok lažje veseli tega, kar ga čaka,« pravi psihologinja, zaposlena v Vrtcu Rogaška Slatina, Andreja Križan Lipnik.

Kljub temu pa, dodaja, je ob takšni spremembi, kot je vstop v šolo, pogosto prisotne tudi nekaj stiske. Kako jo prebroditi? O tem je s Križan Lipnikovo podrobneje spregovorila Katja Žolgar. Še marsikateri nasvet ob začetku šolskega leta dobite, če prisluhnete spodnjemu pogovoru. Tudi o vstopu v vrtec, ki je za otroka še bolj stresen, ker še ni sposoben razumeti, da se bo popoldne družina vrnila po njega.



Psihologinja Andreja Križan Lipnik opravlja svetovalno delo v Vrtcu Rogaška Slatina, kjer se srečuje tako z otroki, ki niso stari še niti leto dni in so prišli v vrtec, kot s tistimi, ki se pripravljajo na vstop v šolo. (Foto: arhiv Štajerskega vala)