januar 4, 2024

Naval na celjsko urgenco

Predvsem težave z dihali in prebavili

V Urgentnem centru Celje je bila ob minulih praznikih velika gneča. Še posebej veliko dela pa so imeli na včerajšnji prvi delovni dan, nekateri pacienti so morali zelo dolgo čakati na sprejem na oddelek. Ob tem v celjski bolnišnici pozivajo, da ob blažjih simptomih pomoč poiščite v domačem zdravstvenem domu.

V urgentni center sodijo nujna zdravstvena stanja. (Foto: arhiv Štajerskega vala)

Božično-novoletni prazniki so bili v Urgentnem centru Celje zelo delovni. »Kljub prazničnemu času je število napotitev na internistično nujno pomoč znašalo med 65 in 80 % običajnega števila napotitev med delavniki, zaradi česar so se zapolnile tudi vse posteljne kapacitete na internističnih oddelkih bolnišnice,« sporočajo iz Splošne bolnišnice Celje.

Veliko prebavnih težav zaradi prenajedanja in alhokola
Ob tem dodajajo, da je pravi naval naval pacientov prinesel včerajšnji prvi delovni dan v tem letu, saj je bilo na internistično nujno pomoč bolnišnice napoteno za 70 % več pacientov, kot je to običajno na delovni dan. »Vsi pacienti so bili obravnavani, a zaradi omejenosti in zasedenosti bolnišničnih posteljnih kapacitet jih je 24 danes zjutraj v sobi za opazovanje urgentnega centra in na njegovih hodnikih še vedno čakalo na sprejem v zdravstveno oskrbo na bolnišničnih oddelkih,« je v obvestilu za javnosti zapisala bolnišnica. Ob tem razlagajo, da so med pacienti prevladovali starejši ljudje s številnimi kroničnimi boleznimi, pri katerih je prišlo do dodatnih okužb dihal. Veliko pacientov pa je bilo obravnavanih tudi zaradi težav s prebavili, kot so vnetje žolčnika in trebušne slinavke ter krvavitve, kar je, kot pravijo v bolnišnici, posledica prazničnega prehranjevanja in uživanja alkoholnih pijač.

Na urgenco le po nujno pomoč
Ob tem pa Urgentnem centru Celje v teh dneh obravnavajo veliko pacientov, ki ne potrebujejo specialistične zdravstvene obravnave in bi svoje zdravstvene težave lahko rešili na primarni ravni. Tako v bolnišnici pozivajo, da v primeru blažjih simptomov poiščete pomoč osebnega zdravnika oz. greste v dežurno službo svojega zdravstvenega doma. (AD)