september 19, 2022

O odstopu vodstva celjske bolnišnice na torkovi seji

Svet zavoda Splošne bolnišnice Celje bo odstop vodstva bolnišnice, ki je sledil po hudi napaki zamenjave identitete dveh pacientov, obravnaval na torkov seji. Po pričakovanjih ga bo potrdil.

Aleksander Svetelšek (levo) je bil direktor bolnišnice od aprila letos, Franc Vindišar (na sredini) pa se je letos po enoletnem delu na ministrstvu za zdravje vrnil na mesto strokovnega direktorja. (Foto: Štajerski val)

Po hudi napaki zamenjave identitete dveh pacientov, ki so jo v celjski bolnišnici ugotovili minulo sredo, je vodstvo bolnišnice dan zatem ponudilo svoj odstop. Predsednik sveta zavoda Andrej Klasinc ga je sprejel in sejo sveta zavoda, na katerem bodo odstope potrdili, napovedal za ta teden. Odstopno izjavo so podali direktor bolnišnice Aleksander Svetelšek, strokovni direktor Franc Vindišar in v. d. pomočnice direktorja za zdravstveno nego Darja Plank. Odstope mora potrditi svet zavoda, ki bo tudi imenoval novo, začasno vodstvo. Zatem bo treba izvesti razpis za izbor novih direktorjev s polnimi pooblastili. Naj vse potrebne postopke izvede čim hitreje, je svet zavoda pozvalo tudi ministrstvo za zdravje.

Spomnimo, zamenjava identitete se je zgodila, ko so hkrati v bolnišnico iz istega doma starejših pripeljali dva pacienta. Čez nekaj dni je eden od njiju umrl, o čemer so obvestili napačne svojce, napako pa ugotovili, ko je bil umrli že pokopan. Kako se je lahko to zgodilo, bodo pokazali trako notranji kot zunanji nadzori, ki so že odrejeni, dogajanje pa preverja tudi policija. Podrobneje o dogodku smo poročali TUKAJ. (AD)