oktober 16, 2023

OTROCI IN NAJSTNIKI, KI SKOZI BOLEZEN ODKRIVAJO SVOJE SUPERMOČI

Jan Fonda je eden od najstnikov, ki so premagali raka. Z nami je delil svoje občutke in kaj ga bolezen naučila.

ZLATI TEK, prvi dobrodelni tek v okviru Ljubljanskega maratona in v sodelovanju z Inštitutom Zlata pentljica, otroci z rakom, je za nami in že tečejo priprave na naslednji izziv. Na Inštitutu Zlata pentljica, otroci z rakom to soboto vabijo v Ljubljano še na promocijski tek Zlate pentljice, za vse otroke, ki so se morali soočiti s to hudo boleznijo.

Udeleženci sobotnega Zlatega teka, dobrodelnega teka v okviru Ljubljanskega maratona in v sodelovanju z Inštitutom Zlata pentljica, otroci z rakom, 331 se jih je zbralo za dober namen (Foto: FB Inštitut Zlata pentljica)

Vsi ti mladi borci, ki so raka premagali, so si edini, da jim je bolezen res vzela morda najlepša otroška oziroma najstniška leta, vendar jim je pomagala tudi rasti, skozi bolezen so odkrili svoje talente in svoje supermoči. Eden takih je zagotovo tudi Celjan Jan Fonda, ki je za rakom zbolel pri šestnajstih, torej v najlepših najstniških letih.

Jan je med kemoterapijo izgubil lase, bilo je težko, a nikoli ni izgubil volje in smisla za humor. Bolezen ga je postavila tudi pred težko odločitev, da reši življenje, je moral žrtvovati nogo. (Foto: osebni arhiv Jan Fonda)

Morali so mu amputirati nogo pod kolenom. Po amputaciji je bila njegova največja želja, da bi spet hodil. In danes Jan spet hodi, s pomočjo proteze, seveda. Ne samo, da hodi, ukvarja se s športom, na Ljubljanskem tednu mode pa je debitiral tudi kot maneken, kar si je na tiho vedno želel postati. Prepričani smo, da je pred njim bleščeča manekenska in športna kariera. Za to pa potrebuje seveda posebno športno protezo. In sredstva, zbrana na letošnjem dobrodelnem Zlatem teku, bodo zagotovo pripomogla, da Jan in drugi otroci z rakom čimprej dobijo potrebne ortopedske pripomočke in podporo za njihovo prilagoditev in vrnitev v vsakdanje življenje. V veliko oporo pri vseh njihovih aktivnostih jim je tudi Inštitut Zlata pentljica, otroki z rakom, ki jih opogumlja v težkih trenutkih in jim odpira vrata do novih priložnosti v življenju. 

»Ko dobiš takšno diagnozo, začneš na življenje gledati drugače, nekatere stvari postanejo nepomembne. Ko greš čez vse to, se zaveš, česa vse si zmožen in si začneš postavljati tudi višje cilje, več ciljev. Bolj si samozavesten. Moj cilj v prihodnje je delati na sebi, pridobiti čimveč kondicije in uživati življenje.«

Janovo novo življenje po bolezni
Po bolezni se je za Jana začelo novo življenje, drugačno, a nič manj pestro, polno izzivov, pa tudi novih priložnosti. Trenutno je Jan na evropskem prvenstvu v sedeči odbojki v Italiji, kamor ga je poklicala Katja Žolgar, dan pred sobotnim Zlatim tekom, v okviru Ljubljanskega maratona. Z nami je delil svojo zgodbo, ki ji lahko prisluhnete v spodnjem posnetku. 

 Janu se je uresničila tudi velika želja, postati maneken, po modni pisti se je sprehodil na nedavnem Tednu mode v Ljubljani in požel veliko navdušenje občinstva, pa seveda tudi pozornost medijev. (Foto: osebni arhiv Jan Fonda)

Gremo v Ljubljano, na tek Zlate pentljice
Vsi, ki bi še želeli sodelovati na 600 m dolgem promocijskem teku Zlate pentljice, se lahko prijavite še do torka na e-naslov: info@goldribbon.si in si tako zagotovite štartno številko. Vabljeni pa seveda tudi navijači. 

Promocijski tek Zlate pentljice je netekmovalne narave, tečemo povezani s srcem in zlato pentljico. 

Tek bo v vsakem vremenu. Pridite primerno oblečeni in opremljeni, saj veste, za tek ni slabega vremena, ampak samo slaba oprema. Kot pravijo organizatorji Ljubljanskega maratona, GREMO V LJUBLJANO v čim večjem številu. Pred tekom se zberemo ob 12.00 pri vhodu v Namo na Čopovi, v centru Ljubljane. Skupaj bomo prehodili ali pretekli 600 m, od Slovenske ceste do Kongresnega trga. 

Galerija slik