maj 17, 2023

Počastili so medicinske sestre in babice

V Celju je bila sinoči regijska proslava ob minulih mednarodnih dnevih medicinskih sester in babic. Izpostavili so izzive teh poklicev ter podelili priznanja društva – srebrne znake in naziv častna članica.

Prejemnice srebrnega društvenega grba. (Foto:

Mednarodni dan babic je bil 5. maja, mednarodni dan medicinskih sester pa 12. maja. Slovesnost, s katero so počastili oba dneva, je pripravilo Strokovno društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Celje.

Predsednica Tomislava Kordiš je med izzivi, ki jih izpostavljajo v tem letu, predvsem področje babištva. Poudarila je prispevek babic družbi, družini, ženskam, materam in otrokom. Zato da jim je treba zagotoviti sredstva in podporo za nadaljnji razvoj babištva, okrepiti njihovo izobraževanje in dati babicam močnejši glas v politiki. Razlaga:



Kaj pa položaj medicinskih sester?

Ob tem je Kordiševa tudi poudarila, da se moramo učiti iz lekcij minule pandemije in ta znanja prenesti v dejanja za prihodnost, ki zagotavljajo, da so medicinske sestre zaščitene, spoštovane in cenjene.

Predsednica društva Tomislava Kordiš z upokojenkami. (Foto: DMSBZT Celje) 

Komu srebrni društveni znaki? 
Na včerajšnji selovesnosti so podelili tudi srebrne znake, ki so najvišje priznanje Strokovnega društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Celje. Prejeli so jih:
- tim zdravstvene nege Zdravstvenega doma Šentjur
- Apolonija Filipšek iz travmatološkega oddelka Splošne bolnišnice Celje
- Dragica Planko iz zobozdravstva Zdravstvenega doma Celje
- Hilda Maze iz Splošne bolnišnice Celje.

Podelili so tudi naziv častna članica društva za leto 2022 – prejela ga je Dragica Strašek, upokojena patronažna medicinska sestra v celjskem zdravstvenem domu. (AD)