september 28, 2023

Celjska bolnišnica: v 13 letih več kot 3000 operacij z robotom

Bili so prvi v Sloveniji

V Splošni bolnišnici Celje so obeležili pomemben mejnik, v 13 letih so opravili več kot 3000 robotsko asistiranih operacij. Kar osem let so bili edini izvajalec tovrstne kirurgije v Sloveniji, izkoriščenost robota da Vinci pa je nad evropskim in svetovnim povprečjem, saj letno opravijo več posegov.

Na svetu trenutno deluje več kot 7.500 robotskih sistemov da Vinci, od tega 1.500 v Evropi. Dva sistema sta v naši državi, eden v Splošni bolnišnici Celje. (Foto: Štajerski val)

Kot je povedal pobudnik uvedbe robotsko asistiranih operacij v Splošni bolnišnici Celje, predstojnik Urološkega oddelka dr. Sandi Poteko, so prvo operacijo prostate v Celju opravili maja 2010. Sčasoma so nabor operacij razširili še na operacije ledvic, sečevoda, mehurja in raka debelega črevesa in danke. O pomembnih številkah trinajstletnega obdobja pravi:

Ali uporaba robotskega sistema pri operacijah za kirurge predstavlja prednost?


V celjski bolnišnici so pripravili prikaz operacije z robotskim sistemom da Vinci. (Foto: Štajerski val)

Veliko več prednosti je za bolnike, pravi Poteko:

Robotska operacija za bolnika pomeni tudi manj bolečin, transfuzij, možnih zapletov in brazgotin, v bolnišnici so krajši čas in se hitreje vrnejo k običajnemu življenju, dodaja. Pred trinajstimi leti so tako v Celju na področju robotskih operacij začeli orati ledino. O željah za naprej Poteko pravi:


Podrobnosti ob pomembni prelomnici so predstavili na novinarski konferenci. (Foto: Štajerski val)

Da se bodo še naprej trudili izpopolnjevati robotsko asistirano kirurgijo, zagotavlja tudi direktor celjske bolnišnice Dragan Kovačić:

Od leta 2015 robotsko asistirano kirurgijo v celjski bolnišnici poleg urologije opravljajo tudi na področju abdominalne kirurgije z operacijami raka in debelega črevesa. Ta vrsta raka je ena najpogostejših rakavih bolezni, na leto za njim zboli več kot 1.200 ljudi, približno 700 jih umre. V celjski bolnišnici so doslej s sistemom da Vinci uspešno in varno operirali več kot 100 bolnikov z rakom debelega črevesa in danke. V prihodnosti načrtujejo tudi operacije na želodcu.

Robot da Vinci izziv tudi za druge stroke
Na področju robotsko asistirane kirurgije sicer deluje več strok. Z uvedbo nove metode pred 13 leti so se pred velikim izzivom znašli tudi anesteziologi. Predstojnik Oddelka ta anesteziologijo, intenzivno medicino operativnih strok in terapijo bolečin dr. Anton Jošt:



In kakšne so prednosti?



V postopku zdravljenja in diagnostike sodelujejo tudi patologi Oddelka za patologijo in citologijo, kjer pregledajo odstranjena tkiva. Predstojnica oddelka, primarijka Simona Šramek-Zatler, dr. med.:



Na svetu trenutno deluje več kot 7.500 robotskih sistemov da Vinci, od tega 1.500 v Evropi. Dva sistema sta v naši državi, eden v Splošni bolnišnici Celje. Sicer pa so od začetkov robotsko asistirane kirurgije, leta 2000, na svetu opravili že več kot 10 milijonov tovrstnih operativnih posegov. (NS)