januar 23, 2022

KORONAVIRUS: Savinjska regija z novim rekordom okužb

Virus se zelo hitro širi, število okuženih strmo narašča, na srečo pa se to ne pozna v bolnišnicah. Kaj bo prinesel ta teden? Dogajanje spremljamo na tej novici. 

NEDELJA, 23. 1. 2022

SAVINJSKA REGIJA - Včerajšnji podatki okužb so zobe pokazali tudi za Savinjsko regijo. V občinah Celjskega je bilo namreč odkritih 2.226 okužb, od tega v Velenju 434, v Celju 286, v Šentjurju 214, Žalcu 184, v Šmarju pri Jelšah 157 in v Rogaški Slatini 128.

SLOVENIJA - Delež pozitivnih testov je včeraj dosegel 75,5 odstotka. Od 18.424 opravljenih PCR testov jih je bilo pozitivnih 13.911. V bolnišnicah je 608 hospitaliziranih, na intenzivnih nega 135. Umrlo je 18 oseb.

SLOVENIJA - Vlada je objavila zadnje podatke o cepljenju: z enim odmerkom je proti covidu-19 trenutno cepljenih 1.259.378 ljudi oziroma 60 odstotkov državljanov. Takih, ki so cepljeni z vsemi potrebnimi odmerki je 1.206.666, kar znaša 57 odstotkov prebivalstva. Poživitveni odmerek je prejelo 573.239 ljudi.

SLOVENIJA - Včeraj smo v državi potrdili 9.945 okužb z novim koronavirusom; od 14.650 opravljenih PCR testov jih je bilo pozitivnih 67,9 odstotkov. Hospitalizirana je 601 oseba, 136 na intenzivni negi. Po podatkih Sledilnika je v državi 101.992 aktivnih okužb.

PETEK, 21. 1. 2022

SLOVENIJA - Čas trajanja samoizolacije se bo za večino okuženih s koronavirusom s ponedeljkom skrajšal na sedem dni, je na novinarski konferenci pojasnil infektolog Janez Tomažič. Posameznik 24 ur pred zaključkom izolacije ne bo smel imeti vročine in drugih zdravstvenih težav, sedmi dan pa bo moral opraviti hitri test na koronavirus. Zakaj takšna odločitev, Janez Tomažič pojasnjuje:

Skrajševanje časa izolacije bo veljalo le za osebe, ki ne sodijo v skupino imunsko kompromitiranih bolnikov, in osebe, ki nimajo težjega poteka bolezni, kar bi zahtevalo bolnišnično zdravljenje. Po prekinitvi izolacije po sedmih dneh se bo moral posameznik še tri dni čim bolj izogibati stikom z ljudmi in pravilno uporabljati zaščitno masko, kirurško ali FFP2.

SLOVENIJA - Včeraj so po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje opravili 14.714 PCR-testov in potrdili 9.858 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 67-odstotkov testiranih.
Število aktivnih primerov okužb se je včeraj v primerjavi z dnevom prej povišalo za 5771, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa je višje za 421. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 4566, kar je 276 več kot dan prej. Po oceni NIJZ-ja je v Sloveniji trenutno 96.481 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa znaša 8489.


SLOVENIJA, NEMČIJA - Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) od srede del vzorcev za PCR-testiranje zaradi velikih obremenitev pošilja v Nemčijo podjetju Eurofins. Podjetje vzorce obdela v roku 48 ur, kar je skladno s spremenjenim protokolom PCR-testiranja. Vseh sedem laboratorijev NLZOH po Sloveniji obratuje na višku zmogljivosti, zato vzorce za PCR-testiranje, ki jih ne morejo obdelati, v popoldanskem času izvajalec odpelje v tujino, rezultate pa vrne naslednji dan. V tujino trenutno odpeljejo 3000 do 4000 vzorcev dnevno. Podjetju Eurofins lahko vsak dan dostavijo do 5000 vzorcev, ob prehodni najavi pa do 10.000 vzorcev za PCR-testiranje na dan. Po dogovoru bodo vzorce v Nemčijo pošiljajo do največ tri mesece, a upajo, da bodo pomoč laboratorija v tujini potrebovali največ en mesec.

ČETRTEK, 20. 1. 2022

SLOVENIJA - Gospodarska zbornica Slovenije ugotavlja, da skoraj polovica podjetij opozarja, da je zaradi visokih cen energentov njihov dolgoročni obstoj ogrožen. Zato v zbornici pozivajo k posegu v cene energentov, vsaj kratkoročno in začasno. Prvi korak, ki se lahko izvede takoj, bi bila zamrznitev dviga omrežnine, ki se je povišala s 1. januarjem. Sicer pa podjetja v anketi kot najpogostejši ukrep za obvladovanje povišanih stroškov energentov navajajo prenos stroškov energije v cene končnih izdelkov, sledi omejevanje proizvodnje in zmanjševanje števila zaposlenih. Kot skrajna ukrepa podjetja vidijo zaustavitev proizvodnje ali selitev proizvodnje v tujino. V zbornici opozarjajo, da je situacija zelo resna, ob čemer lahko v nadaljevanju leta večino težav šele pričakujemo.

SLOVENIJA - Pri nas so včeraj ob 17.271 PCR testiranjih potrdili 10.288 novih okužb, pozitivnih je bilo torej 59,6 odstotka testov. V državi je trenutno aktivnih 90.711 okužb. Hospitaliziranih je 580 bolnikov s covidom-19, med njimi 147 na oddelkih intenzivne nege. Umrlo je 7 oseb.

SLOVENIJA - Koronakriza je gospodarske panoge zelo različno prizadela – nekatere izjemno, so pa tudi takšne, ki so v zadnjem letu dosegale celo boljše rezultate kot pred krizo. Direktor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Danijel Lamperger ob tem še izpostavlja, da so tudi znotraj posamezne panoge lahko velike razlike. Kot primer navaja:

Številne panoge pa so od druge polovice lanskega leta prizadele še:

Tako je kljub temu, da je slovensko gospodarstvo v leto 2022 vstopilo v relativno dobri kondiciji, situacija po Lampergerjevih besedah precej nestabilna in nepredvidljiva.

SREDA, 19. 1. 2022 

SLOVENIJA - Minister za zdravje Janez Poklukar je danes dejal, da v Sloveniji še nismo dosegli vrha petega vala epidemije. Kot pravi, ni znano, do kod se lahko število okužb še dvigne, a da verjetno vrha epidemije ne bomo dosegli 27. januarja, kot so domnevali epidemiologi, ampak nekaj dni pozneje. Čeprav ni enostavno, Poklukar ocenjuje, da se v državi dobro soočamo z epidemijo. Spodbudo je zlasti, da v bolnišnicah zaenkrat ne beležijo večjega porasta covidnih bolnikov. Zagotovil je, da si bodo na ministrstvu še naprej prizadevali zagotoviti dovolj PCR-testiranj in da čas od odvzema brisa do potrditve okužbe ni daljši od 24 ur. Veljajo pa od danes nekatere novosti pri PCR testiranjih, o čemer preberite na spletni strani našega radia.

SAVINJSKA IN PODRAVSKA REGIJA - Včeraj je bil nov, velik poskok okužb s covidom-19. Skoraj 12.300 so jih potrdili v vsej državi. V naših krajih je bilo v Celju na torek skoraj 300 potrjenih primerov, v Slovenski Bistrici okoli 240, v Šentjurju več kot 210 in v Žalcu skoraj 150. Več kot 100 okužb v dnevu je bilo še v občinah Šmarje pri Jelšah in Rogaška Slatina. Največ aktivnih okužb je v občinah Celje, Šentjur in Žalec. Še vač podatkov najdete TUKAJ.  

SLOVENIJA - 
Po poročanju sledilnika za covid so včeraj opravili 19.438 PCR testov in potrdili 12.286 novih okužb, pozitivnih je bilo 63,2 % odvzetih brisov. V državi je trenutno 84.258 aktivnih okužb. V bolnišnicah je 566 covidnih bolnikov, med njimi 154 na intenzivni negi. Umrlo je še 7 oseb.

SLOVENIJA - Zaradi hitrega širjenja okužb je vse več težav tudi v šolah, kjer narašča tudi število odsotnosti zaradi okužb ali karanten. Tako je danes Srednja zdravstvena in kozmetična šola Maribor v celoti prešla na izobraževanje na daljavo. Tako bo do konca tedna. Kot so sporočili s šole, zaradi velikega števila karanten dijakov in učiteljev ter bolniških odsotnosti zaposlenih pouka ne morejo več organizirati optimalno. Časnik Večer ob tem poroča, da so tudi v treh mariborskih osnovnih šolah pouk na daljavo odredili za celotno predmetno stopnjo. Sicer pa ravnatelji menijo, da bo z najnovejšo spremembo pravil odrejanja karanten v šolah, ki stopajo v veljavo danes, lažje.

SLOVENIJA - Od danes velja novi protokol PCR-testiranja, s čimer želijo pristojni zmanjšati pritisk na točke, kjer opravljajo testiranje. Te so zaradi izjemnega širjenja koronavirusne različice omikron v zadnjih dneh zelo obremenjene. So pa med drugim z današnjim dnem začele veljati tudi dodatne izjeme od karantene. Mednje odslej spadajo tudi zaposleni v zdravstvu, sociali in šolstvu, ki se bodo morali po tveganem stiku z okuženo osebo sedem dni vsakodnevno testirati in uporabljati zaščitne maske FFP2. Med izjeme pri karantenah zdaj spadajo tudi predšolski otroci, učenci, dijaki, študenti in udeleženci izobraževanja odraslih, če bo do visoko tveganega stika prišlo v okviru šolanja. Vsi se bodo morali sedem dni testirati.

TOREK, 18. 1. 2022 

SLOVENIJA - Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je popoldan predstavil novosti pri testiranjih na koronavirus, s čimer želijo predvsem zmanjšati preobremenjenost mest za PCR testiranja. Še naprej velja, da je treba opraviti PCR, če nimate znakov okužbe, a ste pozitivni na hitrem antigenskem testu ali pri samotestiranju. Osebe s simptomi okužbe pa bodo odslej razdeljene na dve skupini. Vinidšar razlaga:

Vsi ostali, ki imajo simptome morebitne okužbe, morajo opraviti hitri test ali se samotestirati. Če je test pozitiven, gredo še na PCR test. Če je negativen pa je vseeno treba ostati doma. Franc Vindišar dodaja:

Novosti v veljavo vstopajo na jutrišnjo sredo. Postopki so orisani tudi v spodnji vladni tabeli. 


SLOVENIJA
- Na prvi dan tega tedna so epidemiologi potrdili 8.681 novih okužb s koronavirusom. Od 13.803 opravljenih PCR testov jih je bilo tako pozitivnih 62,9 odstotka. Hospitaliziranih je 575 oseb, 154 na intenzivni negi. Umrlo je deset bolnikov s Covidom-19.

CELJE - Iz Osrednje knjižnice Celje so sporočili, da zaradi slabih epidemioloških razmer, tudi številnih karanten zaposlenih, z današnjim dnem prehajajo na spremenjen način izposoje knjig. Polonca Bajc Napret pravi:

Gradivo je možno naročiti tudi po telefonu. Iz celjske knjižnice še sporočajo, da bodo nekatere napovedane dogodke, ki so jih načrtovali izpeljali preko spleta, nekatere pa bodo prestavili na čas, ko se bodo epidemiološke razmere izboljšale.

PONEDELJEK, 17. 1. 2022 

CELJSKO - Iz Splošne bolnišnice Celje sporočajo: "Zaradi velikih obremenitev v urgentnem centru in pomanjkanja zdravstvenega osebja v trenutni situaciji od jutrišnjega torka, 18. 1., ne izvajamo več potrditvenih PCR testov na osnovi pozitivnih brisov samotestiranj za posameznike, ki ne potrebujejo bolnišničnega zdravljenja oziroma njihovo stanje ni urgentno ali nujno. Posameznike s pozitivnim testom za samotestiranje ali HAG testom prosimo, da se za potrditveni test obrnejo na vstopne točke za odvzem hitrih antigenskih brisov, kjer testiranje izvajajo tudi do 24 ur na dan ter na matični zdravstveni dom, kot predvideva Uredba Vlade RS."

SLOVENIJA - 
Vlada je na današnji dopisni seji določila nekaj dodatnih izjem, ki jim ob stiku z osebo, okuženo s covidom-19, ne bo treba v karanteno. Med izjemami so zaposleni v zdravstvu, socialnem varstvu ter vzgoji in izobraževanju. Se bodo pa morali po tveganem stiku sedem dni vsakodnevno testirati, bodisi s hitrimi testi za samotestiranje bodisi pri izvajalcih hitrega testiranja, pri delu pa bodo morali uporabljati zaščitne maske tipa FFP2. Ob enakih pogojih bodo med izjeme po novem ob stiku spadali tudi učenci, dijaki, študenti in udeleženci izobraževanja odraslih, če bo do visoko tveganega stika prišlo v okviru vzgojno-izobraževalnega procesa. O karantenah celotnih oddelkov pa minister za zdravje Janez Poklukar pravi:

 

Takšna pravila bodo veljala tudi za predšolske otroke, a pri njih ne bo samotestiranja. Novosti bodo od srede. Še več o karantenah izveste TUKAJ.

SLOVENIJA
- Število okužb s covidom-19 je bilo tudi na včerajšnjo nedeljo visoko. Potrdili so 4967 okužb, pozitivnih je bilo 62,9 % vseh opravljenih PCR testov. Po ocenah Sledilnika za covid je število aktivih okužb preseglo 70.000. V bolnišnicah je 566 okuženih, med njimi 156 na intenzivni terapiji. Sedem okuženih je včeraj umrlo. Še več podatkov je v spodnji vladni grafiki: 
  


SLOVENIJA
– Od danes karantene ob vstopu v našo državo ni več mogoče predčasno prekiniti z negativnim izvidom PCR-testiranja na okužbo s covidom-19. Posameznik, ki ga bo policija ob vstopu v Slovenijo napotila v karanteno na domu, bo v karanteni moral ostati polnih sedem dni. Brez napotitve v karanteno na domu lahko sicer v državo vstopi oseba, ki izpolnjuje pogoj PCT in ima za to ustrezna dokazila. V prihodnjih dneh je sicer pričakovati tudi nekatere spremembe pri odrejanju karantene ob stiku z okuženo osebo.


SLOVENIJA, SAVINJSKA REGIJA
– Zelo hitro narašča število okuženih s covidom-19. V soboto so potrdili več kot 6 tisoč novih primerov, pozitivnih je bilo več kot 58 odstotkov vseh opravljenih PCR testov. Po ocenah sledilnika za covid je po včerajšnjih podatkih v vsej državi skoraj 67 tisoč aktivnih okužb. Kako je v naših krajih? V občini Celje trenutno covid preboleva okoli 1700 občanov, v Šentjurju 760, v Žalcu 680. Po številu aktivnih okužb sledijo občine Šmarje pri Jelšah, Slovenske Konjice, Rogaška Slatina in Vojnik. Brez aktivnih okužb ni nobena občina. Medtem ko se je v Splošni bolnišnici Celje število covid bolnikov takoj po novem letu začelo nekoliko poviševati, je sledil upad, v minulih dneh pa spet zdravijo nekaj več okuženih – včeraj zjutraj 44. Več podatkov in številk najdete TUKAJ.

Kaj je zaznamovalo dogajanje, povezano s covidom-19 v prejšnjem tednu, preverite TUKAJ.