januar 5, 2021

Kam in kdaj na testiranja s hitrimi testi?

Številni zdravstveni domovi so včeraj začeli prostovoljna testiranja na novi koronavirus s hitrimi antigenskimi testi. Za testiranje se ni potrebno naročiti, potrebujete samo osebno in zdravstveno izkaznico. Preverite, kje so testiranja v naših krajih.

Množična testiranja s hitrimi testi za covid-19 so namenjena le za tiste, ki nimajo bolezenskih znakov okužbe. Ostali morajo še vedno na PCR test. (Foto: Radio Štajerski val)

V vseh občinah Obsotelja in Kozjanskega
V Zdravstvenem domu Šmarje pri Jelšah so prejeli 2.400 hitrih testov. Včeraj so imeli testiranja za šole, ki izvajajo program za otroke s posebnimi potrebami, prav tako so začeli testiranja za širše množice. Gre za velik organizacijski zalogaj, saj testiranja izvajajo za vseh šest občin šmarske upravne enote, torej za občine Šmarje pri Jelšah, Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli, razlaga direktorica zdravstvenega doma Jasna Žerak.

Za testiranje se ni potrebno naročiti, potrebujete samo osebno in zdravstveno izkaznico. V Šmarju pri Jelšah bo testiranje potekalo v avtomobilih, drugod pa pred vhodom v zdravstvene postaje. Rezultat testiranja je znan v približno 15 minutah, preko informacijskega sistema NIJZ, pa posameznik prejel izvid in navodila, kako ravnati naprej. Množična testiranja s hitrimi testi bodo v Obsotelju in na Kozjanskem izvajali le ta teden. Kasneje bodo na voljo vsakodnevna testiranja, a le v večjih zdravstvenih postajah, razlaga Žerakova:

Pacienti, ki že imajo znake obolevnosti (vročina, kašelj ...) se morajo na PCR bris naročiti preko svojega zdravnika. V ZD Šmarje pri Jelšah ob tem zbirajo prijave tudi za celjenje proti bolezni COVID-19. Prijaviti se je mogoče preko elektronskega naslova ambulante izbranega osebnega zdravnika. O datumu cepljenja boste obveščeni po e-mailu ali telefonsko. Za prijavo lahko pokličete tudi v ambulanto svojega osebnega zdravnika.

Testiranja že tudi v Šentjurju, Celju, Laškem, Žalcu in Slovenskih Konjicah
Prostovoljna množična testiranja so že organizirali tudi številni ostali zdravstveni domovi. Za občane občin Šentjur in Dobje. Testirati se je mogoče do vključno četrtka, med 14. in 18. uro, v zabojniku za stavbo šentjurskega zdravstvenega doma. 

Zdravstvenem domu Celje so testiranje začeli včeraj, in sicer v hali A na Celjskem sejmišču. Prav tako bo do četrtka od 12. do 16. ure, nato bo urnik prilagojen glede na potrebe.

Brezplačna hitra testiranja opravlja tudi Zdravstveni dom Laško, v različnih krajih občine Laško, seznam najdete TUKAJ.

Zdravstveni dom Žalec bo izvajal prostovoljno brezplačno hitro antigensko testiranje na okužbo z novim koronavirusom po sledečem razporedu:
05.01.2021 med 13. in 19. uro (ZD Žalec, levi kontejner)
06.01.2021 med 15. in 19. uro (ZD Žalec, levi kontejner)
07.01.2021 med 14. in 19. uro (ZP Vransko , zadaj pri vhodu NMP)
08.01.2021 med 14. in 19. uro (ZP Vransko, zadaj pri vhodu NMP).

V Slovenskih Konjicah je testiranje le danes. Na voljo je pri župnišču v Slovenskih Konjicah, in sicer med 11. in 16. uro. Testiranje izvajajo po sistemu ‘drive-in’, kar pomeni, da ljudi testirajo kar v njihovih avtomobilih. Promet je krožen. 
Takole je na testiranju v Slovenskih Konjicah. (Foto: Občina Slovenske Konjice)

Zdravstveni dom Slovenske Konjice pa bo testiranja izvajal tudi v Zrečah, in sicer jutri, 6. 1., pri prostorih civilne zaščite v sklopu PTC Tržnica Zreče. Potekalo bo med 11. in 15. uro. Tudi tam bo veljal sistem ‘drive-in’. Promet bo krožen. Zagotovljeno pa bo tudi testiranje v pisarni civilne zaščite.

Na Slovenjebistriškem od jutri 
V Zdravstvenem domu Slovenska Bistrica bodo testiranja za širšo javnost začeli v sredo, med 14. in 16. uro, po potrebi bodo ta čas razširili. Po besedah direktorice zdravstvenega doma Urške Sedmak so v prvi fazi prejeli 2 tisoč hitrih testov. Testiranja bodo na voljo tudi za občane sosednjih občin Oplotnica, Makole in Poljčane. O protokolu, ki ga morajo prebivalci upoštevati pri testiranju, pa Sedmakova pravi:

Od ponedeljka osebni izbrani zdravniki ZD Slovenska Bistrica zbirajo tudi prijave za cepljenje proti Covid-u 19. Cepiti bodo začeli takoj, ko prejmejo cepivo. (SP, AD)