maj 26, 2020

V šmarskem domu še ne sprejemajo novih stanovalcev

Čeprav lahko od ponedeljka domovi za starejše spet sprejemajo stanovalce, v Šmarju pri Jelšah še vsaj teden dni novih sprejemov ne bo. Čakajo še rezultate zadnjega brisa na novi koronavirus, prav tako morajo zadostiti vsem prostorskim pogojem.

Od ponedeljka lahko domovi starejših spet sprejemajo nove stanovalce. A pod pogoji, ki jih je določilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Eno glavnih navodil je, da morajo domovi zagotoviti določene prostorske pogoje. A zahtevanih sprememb vsi domovi še ne morejo v celoti uresničiti, pravi direktorica Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah Gordana Drimel:

V sivih conah naj bi bili denimo nameščeni stanovalci, pri katerih obstaja tveganje okužbe s koronavirusom. Stanovalci morajo v sivi coni ostati do prejema rezultatov drugega brisa, četudi je bil prvi bris negativen. Samostojni stanovalci, pri katerih ni suma na okužbo, se lahko po domovih prosto gibajo.

V Šmarju novi stanovalci v tednu ali dveh
Ob tem pa Drimlova poudarja, da je situacija v Šmarju vseeno drugačna kot v večini drugih domov, saj se je pri njih koronavirus v času epidemije žal zelo razširil:

Če bo bris, ki ga še pričakujejo, negativen, bodo v četrtek s koordinacijsko skupino pregledali prostorske in druge možnosti ter pripravili krizni načrt, ki ga mora potrditi ministrstvo za zdravje. Nato bi lahko v tednu ali dveh začeli spet sprejemati stanovalce. Tudi tam pa bodo veljala določena pravila:

Drimlova pravi, da so se čakalne dobe v času epidemije v vseh domovih podaljšale. V šmarskem bodo lahko sicer sprejeli nekaj čez 40 novih stanovalcev. (TMG)