november 20, 2023

Kako se obvarovati pred virusnimi obolenji?

Hladnejši meseci prinesejo s sabo tudi pogostejše bolezenske težave, zlasti prehlad in gripo. Raziskave so pokazale, da mrzlo vreme ni krivo za večjo obolevnost. Gre za posledico oslabljene telesne odpornosti, premalo gibanja na svežem zraku in preveč zadrževanja v zaprtih prostorih, kjer je možnost za prenos okužbe večja.

Ljudje v življenju povprečno prebolimo 200 prehladov. Se nam bo letos uspelo izogniti kateremu?! (slika je simbolična, splet)

Epidemiologinja Alenka Trop Skaza poudarja, da se je kot preventivni ukrep pametno izogibati zaprtih natlačenih prostorov, v katerih je možnosti za okužbo z virusnimi obolenji več. Priporoča tudi večkratno zračenje prostorov in seveda vzdrževanje dobre higiene rok. Če gremo na obisk k starostnikom, bolnikom oziroma k drugim ranljivim skupinam, epidemiologinja priporoča uporabo maske, s katerimi bomo zaščitili te osebe pred okužbami z virusi, ki bi jih lahko z obiskom nehote prinesli do njih.

Prav tako pa kot preventivni ukrep sogovornica še vedno priporoča cepljenje proti sezonski gripi in koronavirusu. Z epidemiologinjo dr. Alenko Trop Skaza se je pogovarjala Andreja Kukovič, pogovoru prisluhnite v dodanem posnetku.