avgust 12, 2023

Prva pomoč na plaži

V teh avgustovskih dneh Slovenijo sicer zaposluje odpravljanje posledic katastrofalnih poplav, a poletje je tudi čas za dopust, za moje, sonce in plavanje. IN pred nami so vroči, sončni dnevi. Oddih na plaži je čas, ko se lahko sprostite, uživate v soncu in se osvežite v morski vodi. Vendar pa nesreča nikoli ne počiva in tudi tu nam nepričakovane nevšečnosti lahko kaj hitro pokvarijo ta idilični scenarij.

Prva pomoč na plaži (Foto: Pixabay)

Veste, kaj narediti, če stopimo na primer na morskega ježka? Kar veliko lahko rešimo sami in že na plaži. »Bodice je potrebno čim prej odstraniti,« pravi medicinska sestra Barbara Gorenak in dodaja: »Včasih se zgodi, da so bodice pregloboke, takrat počakamo kak dan, ko se začnejo vnetni procesi, se lažje izločijo; če pa so bodice zelo globoko, pa je treba poiskati zdravniško pomoč.« Vse, kar počnemo, seveda počnimo s čistimi rokami in razkuženo pinceto ali iglo, vedno pa je prav, da imamo na plaži s sabo kakšno plastenko navadne vode, s katero speremo rano.

Kaj pa lahko naredimo, ko pride na ostrih kamnih do kakšnih prask ali odrgnin, celo zarez? Ali ko nam ali komu drugemu spodrsne na tanki plasti alg, ko gremo v morje ali iz njega? Kaj lahko naredimo sami in kdaj je nujno potrebno obiskati zdravnika? Kaj je prav, da nesemo s sabo v torbi za na plažo - še sploh, če so z nami otroci? O tem smo se pozanimali v tokratnih minutah za zdravje. Da bi se izognili neprijetnostim in znali odreagirati, če na plaži pride do kakšne nesreče, pa je tudi prav, da malce obnovimo znanje prve pomoči na plaži. Z medicinsko sestro Barbaro Gorenak se je pogovarjala Andreja Kukovič. Prisluhnite jima v dodanem posnetku.