december 22, 2016

Stara očala za dober namen

Optika Gobec iz Rogaške Slatine je svojo 40-letnico proslavila z dobrodelnostjo. Zbirala je stara in starinska očala. Pomagala bo slepim in slabovidnim otrokom v Sloveniji, pa tudi prebivalcem tretjega sveta.

Del dobrodelne akcije je bila razstava starinskih očal in pripomočkov. (Foto: Optika Gobec)

Več kot 400 očal za slabovidne v revnih deželah
Optika Gobec se je v akciji združila s partnerjema Optiko Kobilica in Optiko Rimc. Vodilo jih je geslo „Starinska očala – nova vrednost“. Optike so v svojih poslovalnicah zbirale očala z dioptrijo, ki jih ljudje ne potrebujejo več. Zbrali so več kot 600 očal. Natančno so jih pregledali dijaki programa tehnik optik Šolskega centra Rogaška in ugotovili, da je uporabnih nekaj več kot 400 očal. Predali so jih Lions klubu Trnovski zvon, ki bo poskrbel, da bodo očala dobili slabovidni ljudje v revnih državah sveta.

Na pomoč centru Vidim cilj
Z akcijo so pomagali tudi Centru športnikov brez meja – Vidim cilj. Ustanovil ga je uspešen maneken Alen Kobilica, ki je pred leti zaradi tumorja izgubil vid. Center pomaga slepim in slabovidnim otrokom v Sloveniji, spodbuja predvsem njihovo športno aktivnost. Z Alenom Kobilico smo se pogovarjali ob začetku akcije, pogovoru prisluhnite TUKAJ. Optike so centru za nadaljnje uspešno delovanje na včerajšnji slovesnosti v Rogaški Slatini predale donacijo v višini 1.500 evrov.

Naše oči so vse bolj obremenjene
Lastnik Optike Gobec, Janez Gobec, je na prireditvi, ki jo je spremljala razstava starinskih očal, poudaril, da je skrb za oči še kako pomembna, saj da več kot 80 % vseh informacij iz okolja dobivamo preko oči. „Ker vedno več časa preživimo pri malih in velikih zaslonih, delamo ob slabi svetlobi in smo vedno več tudi na cesti ob zelo neugodnih vidnih pogojih, so naše oči vedno bolj obremenjene. Oskrba vida se je v 40 letih, odkar deluje Optika Gobec, precej spremenila, zahteva vedno nova znanja in nenehno strokovno usposabljanje, čemur posvečajo veliko pozornost,“ je dejal in dodal, da kar 19 milijonov otrok po vsem svetu trpi zaradi slepote ali zelo močne slabovidnosti. Tudi ta podatek jih je spodbudil, da jubilej proslavijo z dobrodelnostjo. (AD)

Galerija slik