april 12, 2023

Medvrstniško nasilje mladoletnikov v Celju: ena žrtev, pet osumljenih

Na PU Celje v zvezi z nedavnim dogodkom preiskujejo sume kaznivih dejanj nasilništva, zlorabe osebnih podatkov, kršitve tajnosti postopka, groženj.

Policisti Policijske uprave Celje so na novinarski konferenci podali nekaj več pojasnil glede primera medvrstniškega nasilja, katerega posnetki so v minulih zaokrožili na družabnih omrežjih. Z dosedanjo preiskavo so identificirali mladoletno oškodovanko in pet prav tako mladoletnih osumljencev kaznivega dejanja nasilništva.

Pojasnila o primeru medvrstniškega nasilja v Celju sta spregovorila Boštjan Kavc, inšpektor Sektorja uniformirane policije PU Celje (desno) ter Jože Bračko – vodja Skupine za mladoletniško kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije PU Celje. (Foto: Radio Štajerski val)

Dogodek, ko je več deklet na parkirišču enega izmed celjskih nakupovalnih centrov verbalno in fizično napadlo sovrstnico, se je zgodil v soboto, policisti so bili o njem obveščeni v nedeljo. Boštjan Kavc, inšpektor na Policijski upravi Celje, pravi, da sta prijavo na policijo podali mladoletna žrtev in njena mama:

Medvrstniško nasilje je toliko bolj zaskrbljujoče, ker ga je skupina mladih, ki je dogajanje spremljala početje spodbujala, posnela in objavila na družabnih omrežjih. Kavc glede objav pravi:



"Širjenje objav nasilnih dejanj na družbenih omrežjih ni pravi način za obveščanje o tem, da je do dejanja prišlo. V teh primerih je lahko žrtev istočasno žrtev neposrednega nasilja in ko to nasilje nekdo posname in objavi še posrednega nasilja, ki je dalj časa trajajoče, saj tovrstnih posnetkov skoraj ni mogoče umakniti z interneta, hitrost širjenja pa je nepredstavljiva," poudarjajo na celjski policijski upravi.

Čeprav policisti starosti vpletenih mladoletnikov niso razkrili, zaradi varstva osebnih podatkov, kot tudi varovanja integritete mladoletnikov, pa Jože Bračko, vodja Skupine za mladoletniško kriminaliteto na celjski policijski upravi pravi, da mladoletna oseba, ki ni dopolnila 14 let, ni kazensko odgovorna in zoper nje ne morejo voditi kazenskega postopka. Pri tem pojasnjuje:

Najpogostejša kazniva dejanja, ki jih izvajajo mladoletniki so s področja nasilništva. Bračko pravi

Kaj pa kazni? Bračko razlaga:

Kaj pa odgovornost staršev za mladoletne izvrševalce kaznivih dejanj?

Policisti Policijske uprave Celje so leta 2021 obravnavali 82 primerov medvrstniškega nasilja, lani pa 109. Letos beležijo 50 prijav sumov kaznivih dejanj, ki so povezani z medvrstniškim nasiljem. Kot še pojasnjujejo, medvrstniško nasilje ali nasilje med vrstniki zajema širok spekter kaznivih dejanj, katerim je skupno to, da sta žrtev in povzročitelj mladoletna. Medvrstniško nasilje ima lahko tudi druge oblike, ki niso nujno protipravna dejanja, denimo zbadanje, norčevanje, obrekovanje, izključitev ... Ob tem znova pozivajo, da naj tisti, ki nasilje doživljajo ne oklevajo in to prijavijo: "Žrtve medvrstniškega nasilja pozivamo, da o vsakem nasilnem dejanju obvestijo starše, skrbnike ali učitelje. Vsako tovrstno dejanje je potrebno prijaviti policiji. Le na ta način bomo lahko ukrepali zoper storilce." (NS)