december 4, 2020

Aleš Seidl: Za podjetji so družine, ki zdaj trpijo

Vlada je gospodarstvu prišla na proti. Ukrepi so ustrezni, a marsikdaj prepozni, ocenjuje Aleš Seidl, predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Šmarje pri Jelšah. Katere panoge so najbolj prizadete v tem času in kako koronakriza vpliva na članstvo šmarske zbornice, smo med drugim preverili.

Med najbolj prizadetimi panogami so turizem, gostinstvo in prevozniki, poudarja Aleš Seidl. (Foto: Pixabay)

Že druga epidemija letos je ustavila življenje v državi in marsikomu preprečila opravljanje svoje dejavnosti. Država je pripravila kar nekaj paketov pomoči. A marsikateri podjetnik ali obrtnik se v tem času vseeno sooča z velikimi izzivi. Vlada se zaveda, da je situacija zahtevna – skrbeti mora, da se zdravstveni sistem ne sesede, po drugi strani pa mora skrbeti za gospodarstvo, ki je z omejitvami vsak dan v večji krizi, pravi predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Šmarje pri Jelšah Aleš Seidl. Kateri ukrep pa je gospodarstvu najbolj pomagal?

Pravi, da so v pomoč zajete vse panoge gospodarstva ter verjame, da država želi pomagati, a ta pomoč do podjetnikov pogosto pride prepozno, opozarja in dodaja:

Šmarsko območje ni izjema – stiske so povsod
Pri soočanju s koronakrizo med področjem, ki ga pokriva šmarska zbornica, in preostalim delom države, ni velikih razlik, opaža Seidl. Stiske nastajajo povsod:

Nekaj članov je obupalo, nekaj jih je prišlo na novo
Koronakriza je tudi v šmarski obrtno-podjetniški zbornici, ki ima 354 članov, pustila sledi. Nekaj članov je obupalo in za vedno zaprlo vrata, nekaj podjetnikov se je predčasno upokojilo. A so po drugi strani v tem času pridobili tudi nekaj novih članov, še pravi Seidl. Marsikdo je po njegovih besedah spoznal, da je obrtno-podjetniška zbornica skupaj z gospodarsko zbornico doprinesla k sprejetju ali dopolnjevanju več ukrepov za pomoč gospodarstvu. Ob tem pa Aleš Seidl člane spet poziva, naj se, če so v dvomih, imajo vprašanje ali predloge, obrnejo na njih:

Sicer pa Seidl verjame, da je leto 2020 s svojimi preizkušnjami prineslo nove izkušnje, ki bodo v prihodnje zelo koristne. (TMG)