september 16, 2022

Projekti GIC Gradenj po vsej državi, v Rogaški nova vila bloka

V podjetju GIC Gradnje iz Rogaške Slatine imajo trenutno odprtih več večjih gradenj v Sloveniji in na Hrvaškem. V naših krajih so končali izgradnjo dveh blokov v Rogaški Slatini, v katerih so prodali že skoraj vsa stanovanja. Povpraševanje po gradbenih storitvah je veliko, vendar pa se v panogi srečujejo s posledicami draginje.

Takšna sta nova vila bloka Rezidenca Rogaška. (Foto: GIC Gradnje)

V Rezidenci Rogaška 17 stanovanj
Slatinsko podjetje GIC Gradnje, ki velja za enega večjih gradbincev v državi, je na Spodnji cesti v Rogaški Slatini zgradilo dva nova vila bloka, imenovana Rezidenca Rogaška, v katerih je na voljo 17 stanovanjskih enot. Gradnja je bila že pred časom uspešno zaključena, stanovanja pa že čakajo na prve stanovalce, razlaga direktor GIC Gradenj Ivan Cajzek:


Stanovanja v Rezidenci Rogaška so različnih velikosti, med približno 60 in 100 m2. Vse stanovanjske enote z izjemo eno so prodane, struktura kupcev pa je zelo raznolika, pojasnjuje Cajzek:

V podjetju GIC Gradnje, ki je lani zgradilo tudi tri vila bloke s 33 stanovanji v Podčetrtku, novih stanovanjskih gradenj trenutno nimajo v načrtu. V zgodovini podjetja so po besedah Cajzka priložnostno zgradili že več stanovanjskih nepremičnin za trg, vendar pa to ni glavna dejavnost podjetja.


Kupci novih stanovanjih v Rezidenci Rogaška so domačini, ljudje iz bolj oddaljenih krajev, pa tudi tujci. (Foto: GIC Gradnje)

Težave povzročajo visoke podražitve surovin
Delavcem podjetja GIC Gradnje v času razcveta gradbeništva sicer dela ne manjka, vendar pa se v panogi soočajo s problematiko precejšnjega višanja cen. Cajzek kot glavno težavo izpostavlja, kako uresničiti stare pogodbe, ki so jih z naročniki gradenj sklenili v obdobju pred nepredvidenimi podražitvami cen. S strani naročnikov se namreč soočajo z nepriznavanjem višjih cen, razlaga Cajzek.


Najbolj so se po navedbah Cajzka podražili jeklo, cement, izolacije, plastika, kritina in fasade, pri nekaterih materialih se, kot pravi, cene že spuščajo, vendar še zdaleč niso takšne kot so bile v času pred podražitvami.

"Gradbeni sektor ima verjetno največje težave s podražitvami, kajti pogodbe, ki nas vežejo so dolgoročne. Gre za fiksne cene, medtem ko nam dobavitelji in proizvajalci cene dvigujejo," pravi o težavah gradbincev Ivan Cajzek. (Foto: Radio Štajerski val)

Aktivni na gradbiščih po vseh državi ter na Hrvaškem
Umiritve povpraševanja po gradbenih storitvah na cvetočem trgu gradbeništva še ni videti. Družba tako trenutno na različnih koncih Slovenije, pa tudi na Hrvaškem gradi industrijske, javne, poslovne in turistične objekte, izvaja sanacije, adaptacije in obnovo kulturne dediščine, našteva Ivan Cajzek:


Slatinski gradbinec je sicer v zadnjih letih letih zgradil niz velikih gradenj, med večjimi gradbeno-inženirskimi projekti v lanskem letu velja izpostaviti izgradnjo potniškega terminala na letališču Jožeta Pučnika v Ljubljani in izgradnjo garažne hiše v Luki Koper. (SP)


Med številnimi projekti slatinskega gradbinca v zadnjem letu je tudi izgradnja Osnovne šole v Šmarjeti. (Foto: GIC Gradnje)

PODOBNE VSEBINE:

GIC Gradnje kljub koronavirusu s smelimi načrti
Stanovanja v Podčetrtku prodana, veliko zanimanje tudi v Rogaški
V Podčetrtku in Rogaški novi vila bloki
Slatinski Gic Gradnje odprl novo betonarno