november 11, 2020

Kaj bo prinesel 6. protikoronski sveženj?

Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela Predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije novega koronavirusa, gre za tako imenovani 6. protikoronski sveženj.

6. protikoronski paket predvideva okoli milijardo evrov pomoči. (Foto: Pixabay)

„Glavni cilj predloga zakona, ki sledi načelu varovanja zdravja in življenja ljudi ter zagotavljanja likvidnosti gospodarskim subjektom, je omiliti in odpraviti posledice in vpliv nalezljive bolezni COVID-19 na področje gospodarstva, dela in delovnih razmerij, socialnega varstva ter zdravstvenega varstva,“ so po sprejetju predloga zakona sporočili iz Vlade.

Ob tem razlagajo, da je treba zaradi ponovne razglasitve epidemije nekatere ukrepe iz petega paketa dopolniti. Prav tako da je smiselno nekatere ukrepe iz prvega paketa, kot so subvencije podjetjem za čakanje zaposlenih na delo, ponovno aktivirati, nekatere ukrepe iz tretjega paketa, kot na primer subvencioniranega skrajšanega delovnega časa, pa podaljšati.

Predlog zakona tako med drugim, kot razlagajo, prinaša subvencioniranje gospodarskih subjektov za čakanje zaposlenih na delo, podaljšanje moratorija na kredite, subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, oprostitev plačila DDV od dobav in pridobitev zaščitne in medicinske opreme znotraj Evropske unije, financiranje dodatkov za nevarnost in posebne obremenitve, delno nadomestitev fiksnih stroškov prizadetim gospodarskim subjektom, odlog plačila najemnine za najemnike poslovne stavbe ali poslovnega prostora, zagotavljanje zdravstvenih storitev in kapacitet.

„Predlog zakona bo imel pozitivne posledice na gospodarstvo, saj upravičencem omogoča omilitev posledic epidemije bolezni COVID-19, prav tako se s predlogom zakona izboljšuje položaj širšega kroga upravičencev, med drugim tudi na področju socialnega varstva,“ je po seji zapisala Vlada.

Predlog zakona morda zdaj obravnavati in potrditi še Državni zbor. (AD)