januar 7, 2024

Naj skrbnik gozda na Celjskem je Peter Žuraj

Peter Žuraj je po izboru Zavoda za gozdove Slovenije najbolj skrbni lastnik gozda v Območni enoti Celje. Naziv lahko osvoji gozdar, ki izstopa po zglednem gospodarjenju z gozdom, tesni življenjski povezanosti z njim, strokovni izvedbi del v gozdu in po spoštovanju večnamenske vloge gozdov.

Peter Žuraj ob slavnostni podelitvi nagrade Zavoda za gozdove Slovenije. (Zavod za gozdove Slovenije)

Kozjansko skozi oči družine Žuraj, ki živi v sožitju z gozdom
Domačija Petra Žuraja se nahaja v zaselku Križan Vrh v osrčju Kozjanskega parka. Kmetija obsega 48 hektarjev, od tega 18 hektarov gozda. Usmerjena je v živinorejo, saj imajo 68 govedi, od tega 22 krav molznic. Življenje si obogatijo tudi z obdelovanjem vinograda, v katerem v ugodnih letih pridelajo 3 tisoč litrov vina. V gozdu so smreko nadomestili z avtohtonimi listavci, s katerimi krepijo stabilnost gozda in kmetijske krajine. Žurajevi so tudi ponosni lastniki 350 let starega hrastovega orjaka zraven gospodarskega poslopja, ki kljubuje času in je zatočišče za ptice. V gozdu Žurajevih lahko najdemo še več starih dreves, ki fizično pešajo, vendar kažejo na izjemno moč življenja. Družina Žuraj živi v sožitju s časom, sprejemajo minljivost in iščejo navdih v skrivnostih dreves. Njihova kmetija ni le vir dohodka, temveč predstavlja predanost ohranjanju naravnih vrednot. V oddaji Snežane Prebil lahko prisluhnete Petrovim izkušnjam, ki razkrivajo, kako v sožitju z naravo soustvarjajo trajnostno zgodbo na svoji kmetiji. (SP)


Peter ob delu v gozdu. Prejemnik naziva naj gozdar si mora prizadevati za varno delo v gozdu, skrbeti za ustrezno varovalno opremo in za stalno lastno usposabljanje na področju gozdarstva. (Foto: osebni arhiv)